10 Факта за Берлинската Стена – Лист във Факти

Берлинската стена е построена през 1961г. с цел разделянето на Германия на две части. Западната част контролирана от САЩ, Франция и Англия, и източна под властта на СССР.

Символ на болка и омраза, артефакт на световното напрежение и следствие от войните(ПСВ и ВСВ), пада на 9.11.1989г.

Днес на 25-та годишнина от свалянето на преградата, останала в спомените на поколения, aList почита събитието с 10 Факта за Берлинската Стена.10. Хората от Западен Берлин използвали стената като начин да се отърват от боклука си. Те вземали всичко което искали да изхвърлят, и го мятали от другата страна на стената. Все пак не очаквали някой да ги накара да прескочат и да го вземат обратно.

9. Смята се, че 5000 човека са се измъкнали от Източна Германия през стената. Няколкостотин обаче са, намерили смъртта си опитвайки се.

8. Западната страна на стената е била обрисувана с графити. Източната от друга страна е стояла чиста.7.Макар да е имало стена отделяща изтока и запада, набор от пропусквателни пунктове давали достъп между двете странни, най-известен от които е пропусквателен пункт Чарли. Бараката на пазачите от пункта сега стои в „Музея на Съюзниците“. Последните останки от Чарли(наблюдателна кула) са сринати 2000-та година.6.С отварянето на Унгарската граница през лятото на 1989, намаляло и значението на стената. Тези, които искали да отидат на запад могли спокойно да минат през Унгария и да отидат в Австрия.5. За 10$ може да закупите късче от стената(ето тук). Най-впечатляващото е, че блок тежащ 3 тона и половина е бил продаден за 23,500$ на акция в Атланта.4.Според Англия свалянето на физическата стена не е било завършено до 1992г.3. Берлинската стена всъщност е била две стени. Между тях е било пълно с наблюдателни кули, пазачи, кучета и всевъзможни оръжия и боеприпаси.2. Стената е била дълга 155 километра с 302 наблюдателни кули и 20 бункера, управлявани от седем отряда с по 1000 – 1200 човека.1. По случай 25-та годишнина от падането на берлинската стена, Германия постави 8 000 светещи балони по цялата дължина, където е стояла стената(видео по-долу.)1
УчудаУчуда
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *