10 Факта за Света Около Нас, Които Не Са Истина

Света, в който живеем, е пълен с много и различни въпроси.

Ние хората имаме отговор на доста от тях, но какво става, когато това, което сме приемали за факт се окаже грешно?

Вижте 10 Факта за света около нас, които не са истина – лист, който ще промени представата ви за света, в който живеем.

10 Ползваме само 10% от мозъка си
brain
Този мит е често срещан, но както останалите в този лист е неверен. Ако това беше истина, тогава защо са ни останалите 90%? Предполагам ще сте добре без 9/10 от мозъка си? Ако мислите, че това е потенциал, които един ден ще се „отключи“, за жалост не сте прави. Еволюцията не работи по този начин, ако не се употребяваха, с времето щяха да атрофират и изчезнат.

В зависимост от това което вършим ползваме различни проценти (доста често над 10%).

Има и случай, при които се използват пълните 100% от мозъка, обаче за разлика от представеното по филмите, това се получава при епилептичен шок…

9 До 16 век хората са мислели, че Земята е плоска

Истина е, че по времето на Колумб е имало доста вярващи в това твърдение, но истината е, че хората от хилядолетия са знаели, че планетата ни не е плоска.

Древните гърци, гледайки как корабите изчезват първо с носа си и как вечер звездите се появяват и изчезват, стигнали до факта, че Земята е кръгла.
Гърците дори изчислили (с падането на сенки в различни части за Земята) приблизителния и диаметър (както и че се върти около Слънцето, но това е за друг лист).

Мита най-вероятно се е появил през модерното време, като вид обида, но от повтаряне е останало като истина (което не е).

8 Великата Китайска Стена се вижда от космоса

Това е един от митовете, който чуваме още от малко – „Единственият обект (направен от човека),видим от космоса е Великата Китайска Стена“. Това не е истина. Великата стена не се вижда от космоса, както показват всички нейни снимки от над земната орбита.

Макар обекта да е дълъг 8851.8 км, все пак широчината му е само няколко метра. Освен това китайската преграда е с цвят, който се слива с околността и прави различаването и от самолет трудно, дори и невъзможно.

От космоса може да видите обаче, границата между Индия и Пакистан

7 Езика е разделен на вкусови зони
В часовете по биология много от нас са срещали изображенията на човешки език и зоните на който е разделен. Вярно е, че езиците ни могат да различат редица вкусове, но няма отделни сектори отговарящи за това.

Пробвайте го, вземете нещо със силен вкус (сол или захар) и докосвайте различни части от езика си. Както ще забележите, няма разлика във вкуса.

6 Хамелеоните сменят цвета си за камуфлаж

Истина е, че хамелеоните си сменят цвета, но не за да се слеят с околностите си, а за да изразят емоцията си.

Тези влечуги ползват умението си да покажат как се чустват или за да регулират телесната си температура.

В света, обаче, има животи, които менят цвета си за камуфлаж (както и формата си). Пример за това е мимикиращия октопод. Видео може да видите тук.

5 Забраненият плод е ябълка

Никъде в Библията не се казва, че забраненият плод е ябълка. Смята се, че е по-скоро нар или смокиня.

Възможно е ранни християнски преводачи да са вземали латинската дума malum, която може да значи зло или ябълка.

Източник може да намерите тук.

4 Имаме 5 сетива
Нека да преброим колко сетива имаме. Зрение, мирис, усет, слух и вкус – лесно, нали? Всъщност имаме и баланс, както и това да знаем къде се намират крайниците ни в пространството(плюс още десетина…). Виждате къде се поражда проблема.

Телата ни имат редица външни сетива, както и още много вътрешни. Да кажем че имаме само 5 е просто неправилно.

3 Викингите са носили рога на шлемовете си

В много депикции и игри викингите са представени носейки големи рогати шлемове. За жалост, това не е било истина.

Досега не е намерен един боен шлем с рога и има добра причина. В битка, те са лесна мишена. Противникът, при удар на рог, може лесно да махне предпазният шлем и да остави главата незащитена или ако е завързан, нападателя може да го хване за рогата, давайки му опора, докато реже гърлото на викинга. Макар последното изречение да е малко мрачно, такава е била истината.

Представата ни за викингите и техните шлемове е тази, която се е изградила от различните литературни публикации, и художествени депикции. Така е от векове и макар да не е истина, ние сме го приели за факт.

2 Земята се върти около Слънцето

Всичко е ясно, стигнали сте до тук и сега си мислите, че съм луд и че всичко в листа е глупост – не е.

Макар това да е едно от най, най-простите и знаяни от всички неща не е напълно вярно. Да, на пръв поглед Земята (както и другите планети) се въртят от около Слънцето. Загледате ли по-специфично, обаче (и вземете ли в предвид няколко закона на физиката), ще забележите, че и нашата звезда има леко обикаляне. Всичко в слънчевата система не обикаля около Слънцето, а около общата гравитационна точка на системата.

По-просто казано: Слънцето ни дърпа към него, но и ние имаме леко дърпане обратно. Това значи, че двата обекта ще се въртят между точката на обща тежест, а не едното около другото.

Ние обаче виждаме, че всичко се върти около слънцето поради факта че точката на маса се пада в самата ни звезда.

1 Хората са произлезли от маймуните

От както Дарвин излиза със своята теория за еволюцията, хората(най-вече религиозните) задават един въпрос: Ако човека е произлязъл от маймуната, защо още има маймуни, защо и те не са хора?

Този въпрос няма отговор, не поради друго, а заради своята невалидност.

Истината е, че хората не произлизат от маймуните. Хората, заедно с маймуните, произлизат от общ прародител, живял преди милиони години. Родословното дърво от там се разделя на хора (и всичките ни, макар и изчезнали видове – сапиенс, еректус, неандерталци и много други.) и на познатите ни днес примати. Макар да си приличаме, сме еволюирали по доста различни начини.

Ако все още се чудите дали маймуните някой ден ще станат хора, отговора е няй-вероятно не.

+ Ноктите продължават да растат след смъртта
Това не е един от най-разпространените митове, за това и идва като плюс в днешният лист.

Казва се, че когато един човек умре, ноктите и косата (и космите) му продължат да растат. Това не се дължи на призрачни феномени, а на проста дехидрация на трупа. Когато едно тяло се обезводни, се показва повече от космите и ноктите.

Хареса ви листа? Втора част тук!

0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *