10 Любопитни Факта за България – Лист във Факти

България, страна с хилядолетна история и велики постижения. Ако тръгнем да събираме всичко постигнато от страната или хората в нея, един лист няма да стигне.

Все пак днес сме ви подготвили 10 любопитни факта за България, които ще ви накарат да се почувствате горди, че сте българи!


 

1. В нашата страна има над 15, 000 тракийски гробници, по-голяма част от които са все още не изследвани.(Това е броят на откритите, предполагаемo реалният им брой надхвърля това число.)

2. България е една от най-старите страни в Европа(като изключим робствата). Интересно е, че е запазила името си от самото си начало.

3. За национален музикален инструмент се счита гайдата.

4. Първият кечист в света, който има над 1500 официални победи и само шепа загуби е великият български спортист – Дан Колов.

5. След влизането ни в ЕС, кирилицата става 2-та уникална азбука в съюза. Само България и Гърция използват различни символи от съседите си.

6. Казва се, че България е на 3-то място, след Гърция и Италия по исторически находки(и като се има предвид колко ресурси отделят двете страни в тази сфера не е учудващо защо.)

7. Макар българите да сме участвали в повечето важни войни(в Европа и света), нашата армия никога не губи флаг.

8. Най-старото злато в света е тракийско находище, открито във Варна. То има възраст от над 6000 години.

9. Първата жена в света участвала във въздушно сражение е Райна Касабова – 1912г.

10. Може да сте чували за Кан Крум, както и за факта, че е пиел от черепа на падналите си врагове, но дали сте чували за неговите закони? Това са първите писани български закони и сравнено с днес са били доста по-строги. За пример, ако някой е хванат да краде, му се реже ръката.

1
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *