10 Любопитни Факта за Бирата – Лист във Факти

Бирата е любимата напитка на много хора по света, независимо от сезона. През лятото е предпочитана светлата бира, а през зимата – тъмната. Бирата е нещо, което всеки от нас познава, но дали всъщност всеки от нас знае нещо повече за нея, освен че е страшно вкусна и освежаваща? Нека ви кажа 10 факта за бирата, които може да ви се сторят интересни.

10.Първите сведения за бирата като напитка датират от преди повече от 4000 години. Шумерите са считани за едни от първите народи произвеждали бира. Самото й откриване като напитка най-вероятно е било съвсем случайно, чрез попадането на зрънце във вода или обратното.

9.Този факт може би е известен на някои от вас, но е прекалено интересен да бъде пропуснат – хмелът, който се слага в бирата, е от същото семейство цветя като марихуаната.

8.Разликите при основните различни видове бира, като например лагер и стаут, са причинени от разликата в характеристиките на водата, използвана при направата им. По-твърдата вода спомага за направата, например, на стаут, а по-меката – на лагер. Известна стаут бира е ирландската Guiness, а лагер – Heineken, или от българските – Ариана Светло.

7.Първото място за най-много изпити литри бира на глава от населението в света се държи от Чехия. За 2012г, на човек се падат по 148,6 литра бира. По същата класация, България е на 15-то място със 76,8 литра. Не знам за вас, но аз допринасям с много за това.

6.Производството на бира в България започва през 19 век, когато вълна от чуждестранни имигранти, основно австро-унгарци, швейцарци и чехи. До тогава, бирата не е била популарна в България.

5.Най-силната бира в света е шотландската Brewmeister Snake Venom. Тя има процент на алкохолност от 67.5%.

4.Рекордът за най-бързо пиене на бира може би държи китаецът Zhang Fengzhong, който умее да погълне 640 мл. бира само за 3.17 сек. Проблемът е, че от Световните рекодни на Гинес не признават рекорди за пиене на алкохол, така че нищо не се знае със сигурност. Възможно е даже някой от вас да е най-бързият пияч на бира. Ако е така – моля изпращайте видеа, с удоволствие ще ги добавим.

3.На последния Октоберфест, продължил 16 дни, са консумирани 6,7 млн. литра бира. Рекордът е поставен през 2011г., когато жадните посетители са изпили цели 7,5 млн. литра. За да го поставим в перспектива – това са 15 милиона 500мл. бутилки/халби.

2.Бирария в Делауер предлага бира, съдържаща прах от лунни меторити. Тя се казва Celeste-jewel-ale, и може да бъде опитана само в тяхната бирария, но колко му е. Ако случайно имате път през Делауер, не забравяйте да се отбиете и да пробвате какъв вкус има космическата бира.

1.И сега на първо място, един факт, който може и да не е много шокиращ, но ще ви остави с приятно чувство и желание да си сипете една чаша студена бира – от нея не се дебелее! Това е мит, който е възникнал заради придружаващите я мезета. Бирата само по себе си е даже полезна. Тя съдържа най-различни минерали, витамини и антиоксиданти и даже може да подейства като антидепресант. Затова не се колебайте, отворете си една бира и се насладете на прекрасния й вкус!

2
ХахаХаха
0
ЛюбовЛюбов
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *