10 Митични Инкарнации на Дядо Коледа

 

Модерният Дядо Коледа e персона, създадена от Coca Cola, за да продава техните напитки в сезон, който по принцип е бил мъртъв( в тази сфера). След неговото създаване продажбите на компанията се вдигат, а символът, създаден от тях, застава като модерен талисман на празника.

Белобрадият старец не се появява просто така. Базиран е на редица митични създания и личности, събрани в това, което виждаме днес.

По долу е лист с 10 митични инкарнации на Дядо Коледа, който цели да ви покаже от къде е дошъл познатият на всички белобрад старец.

 

10 Томте

Места – Скандинавските страни

В буквален превод, Томте (наричан и Ниссе) значи малка фея. Традиционно е представен като малък гном, който пази за фермите и обработваемите земи. Има добър характер и се грижи за хората, но пали лесно и ако види неуважение към фермата често не се бои да прибегне до мръсни трикове или дори до бой.

С течение на годините, обаче, и навлизането на християнството, Томте придобива все повече и повече човешки характеристики, и увеличава приликата си с това, което сега познаваме като Дядо Коледа.

В модерните си инкарнации, макар приликите си с Белобрадия старец (например факта, че кара шейна), феята все още има своите разлики. Не живее на Северния полюс, например, на децата често се казва: „Домът на Томте е в близката гора.“

Мистичната Фея не е и дебела и е доста ниска, както и факта, че има повече от една.

Подаръци:
За разлика от Дядо Коледа, мистичното създание не носи подаръците през комина. Оставя ги пред вратата, а роднина или родител се облича като него и ги поднася на децата.

9 Белсникел

Места – Германия, Австрия, Аржентина и части от САЩ

Най-често описван като „спътник“ на Коледния старец и представян като планински отшелник, облечен в кожи и носещ маска с дълъг език(понякога), за да плаши лошите деца.

За разлика от Белобрадият старец, Белсникел не е представен като символ на доброта и щастие. Митът за него се ползва като вид уплах към по-лошите деца, за да бъдат укротени.

Интересното е обаче, че все пак дава подаръци. Може да се каже, че той е като Дядо Коледа, само че мръсен и по-лош..

Подаръци:
На добрите деца дава бонбони, а понякога дори и малки подаръци. На лошите, от друга страна, въглени. Ако, обаче са били екстра непослушни ще получат посещение от него (предполагаемо с маската си) и ще бъдат предупредени да пазят по-добро поведение идната година.

Денят му за раздаване на дарове не е 25, а 6 Декември.

 

8 Христсовото Дете

Места – Германия, Австрия, Италия и Бразилия

Буквално, това е дете Исус, а от там идва и името. Представя се като малко дете, с руса коса и ангелски крила. Както може да се досетите легендата за него се чува най-често в християнски страни (католици).

Макар да съществува от преди, Христовото Дете намира популярност около 1500г, когато Мартин Лутър се опитва да измести образа на Св. Николас, който той е смятал за корумпиран и неправилен, с такъв, който е по-христянски и „чист“.

В части на света и до днес се вярва в него, както и остава един от най-малко засегнатите и не променени от модерния Добър старец(Мартин Лутър би се гордял).

Подаръци:
Според вярването, той никога не е виждан. Оставя подаръците и след това магически изчезва. На децата се казва, че се е изпарил моменти преди да отидат при даденото от него.

 

7 Бефана

Места – Италия

По стил(в това, което прави) е доста близка до Дядо Коледа, по визия, обаче, историята е друга. Бефана е представена като вещица, летяща на метла, носеща подаръци на децата.

Макар историите за появата и да варират, най-често се среща като добра старица, която подслонила 3 мъдреца по пътят им към бебето Исус.

Според вярванията не обича да я виждат (вероятно заради невероятната си прилика с Баба Яга) и ако някое дете я съзре тя ще го удари с метла в лицето.

Подаръци:
Тук разликите с Дядо Коледа са бегли. И тя се спуска по комина, за да достави подаръците, а на лошите деца дава въглени. Разликата е, обаче, че е смятана за най-добрата домакиня в цяла Италия и се вярва, че на излизане измита около комина(през който е влязла).

 

6 Крампус
s_k01_52987839
Места – Австрия, Германия и Унгария

В алпийските страни Дядо Коледа е представен, в голяма част, както всички го познаваме – добър и весел с огромно сърце. Тук, обаче, легендата има малка разлика. Старецът е съпътстван от ужасяващ демон на име Крампус (идва от немски и значи животински нокът). Чудовището наказва непослушните деца, като ги пребива или използва други форми на мъчение…

Съществото има корени датиращи векове назад, но намира по-голяма популярност заради църквата, през 18-19 век.

Дори и до днес вярванията за Крампус са запазени в редица страни. В части на Бавария и Австрия се чества и т.нар. „Ден на Крампус“ (5 декември), тогава хората се обличат като него, за да го почетат, а на места дори има големи паради.
В България имаме еквивалент на това под формата на кукерски карнавали, с цел изгонване на злите духове.
Подаръци:
Не е кой знае колко учудващо, че Коледният демон не дава подаръци. Освен, разбира се, ако не приемате каране вместо побой с дървена пръчка като вид подарък(но все пак много рядко се кара, шанса за бой е доста по-голям)…

В по-мрачните варианти на легендата дори се казва, че отвлича най-лошите деца от селото, слага ги в чувал и ги мята в реката.

За това от aList препоръчваме да бъдете по-добри, защото не се знае дали няма да се появи двуметрово коледно чудовище, което ще ви нанесе побой с пръчка, и евентуално ще ви метне в близката река.

 

5 Коледните Дружки/Момчета

Места – Исландия

Дядо Коледа е прекрасен образ, защо обаче да е само един? Защо не 13? Ако мислите така, вероятно сте исландец.

В реалност, макар днес коледните момчета да се предвардят като почти дядоколедовци, това не е единствената им инкарнация.

Легендата за тях датира от 30-те години, когато те са споменати в поема. Представят се от добри и мили, даващи подаръци, до гадни, нагли и досадни.
Подаръци:
Макар да са представени като пакостници, по-голяма част от времето, те дават и подаръци. Съпътствани от коледната котка (която яде лоши деца) те дават подаръци на добрите и картофи на лошите (не изядени от черната котка).

 

4 Пере Ноел и Ла Пере Фоуетард

Места – Франция

Пере Ноел е френският вариант на Дядо Коледа. За разлика от Стареца, обаче, Ноел не се движи с еленски впряг, а язди едно магаре, на име Имел. Дава малки подаръци и бонбони, които оставя до печката.

Както много други места, Франция празнува деня на Св. Николас на 5 декември.

От друга страна Ла Пере Фоуетард идва като тъмната му страна. Подобно на Белсникел, той е по-лош и често служи за наказания на лошите деца, дава им вериги или идва за да им се накара. Като погледнем легендата му, виждаме защо. Вярва се, че Фоуетард, заедно с жена си през 1100г, заловили 3 младежа, сготвили ги и ги изяли. Появил се обаче Св. Николас и ги съживил, а Ла Пере се разкаял и се заклел да помага на коледното дело.

Подаръци:
Както вече споменахме, Пере Ноел дава бонбони и малки подаръци, а Ла Пере Фоуетард носи вериги на лошите деца, както, разбира се, ако са били много непослушни, и пребиване(освен карането).

В най-тъмните разкази дори се казва, че ако Фоуетард хване дете да лъже, му отрязва езика.

3 Синтаклаас и Черният Питър

Места – Холандия и Финландия

Това е една от легендите, която най-много наподобява модерния Белобрад старец. Накратко, Синтаклаас е холандският вариант на Дядо Коледа. Вярва се дори, че образът, който познаваме днес, е изграден върху него.

Синтаклаас идва с лодка от Испания и поздравява холандските деца. Това става в края на всеки Ноември.

За разлика от Веселия старец обаче, Холандският няма елфи. Тук става малко… сложно. В легендата се казва, че помощник му е Черният Питър (Петър), който е негов.. да го наречем прислужник (в реалност, доста от историите го описват като негов роб).
В други легенди се казва, че не е прислужник, а демон.

Поради анти-расистките насоки в модерно време, историята на Питър е пренаписана и сега той се смята за коминочистач.
Подаръци:
За разлика от Дядо Коледа, Синтаклаас дава подаръци по малко по-различен начин. Децата оставят обувките си до камината заедно с моркови за конете на стареца. Черният Питър слиза по комина и дава подаръци и лакомства на добрите и сол и въглени на лошите.

 

2 Дядо Мраз и Снежанка

Места – Русия, славянските страни, както и България

Всички знаем кой е Дядо Мраз. Това е Източно-европейският вариант на Дядо Коледа, облечен в червен балтон, каращ шейна с коне, придружен от красивата Снежанка.

Историята за Дядото гласи, че едно време е бил зъл магьосник. Крадял деца и искал откуп за тях. С времето, обаче, той се реформира и започнал да обича деца.
Днес раздава подаръци на децата, за да изкупи злите си деяния.

Уникалното при него е, че е придружен от внучката си, Снежанка (не тази с джуджетата) която му помага в неговото новогодишно пътешествие.
Подаръци:
Дядо Мраз раздава подаръци на връх Нова Година. Както Дядо Коледа, той поставя подаръци под новогодишното дърво, а в някой вариации на легендата се появява на празненства и дава подаръците на живо.

 

1 Баща Коледа
father+christmas
Места – Англия, Франция, Испания, Португалия, Италия и много други.

Заедно със Синтаклаас, Бащата Коледа е един от най-големите влияещи фактори за създаването на модерния Дядо Коледа.

Макар днес да е заместен, той още има своето значение.

В оригиналната легенда от 16-17 век. не е представен като дарител на подаръци, а като весел дух, облечен в зелена роба, целящ да донесе щастие през коледния сезон. Героят е популяризиран от Чарлз Дикенс в „Коледна Песен“, като духа на Коледното настояще.

Има вариации, от страна на страна, в това къде живее или какъв цвят е робата му – зелена или червена?

В годините, Баща Коледа, Синтаклаас и Св. Николас се сливат в едно, за да създадат днешния Весел старец.

Подаръци:
Няма разлики с Дядо Коледа. Тегли го шейна от елени, дава подаръци през комина, а хората от своя страна му оставят различни неща (в зависимост къде са).


От екипа на aList ви пожелаваме весело изкарване на коледните празници!

Хареса ви листа? Оставете коментар по-долу с предложение за друг. Кой знае, може да го направим (:

3
УчудаУчуда
3
ЩастиеЩастие
1
ЯростЯрост
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
ТъгаТъга
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *