10 от Най-невероятните Сгради в Света

Хората сме изобретателни създания. През годините сме намерили нови и все по-различно и шантави места, в които да живеем. Минали сме през пещери, юрти, огромни каменни замъци чак до днешните луксозни затворени комплекси и небостъргачи надвисващи се над облаците.

Какво обаче става, когато преминем границата на възможното и комбинираме сградите, в които живеем с изкуството, и започнем да гледаме извън простите кутии, които сме свикнали да виждаме всеки ден?

В този лист ви представяме 10 от най-невероятните сгради в света, които ще променят представата ви за думата „сграда“.

10Каменната къща

Местоположение – Португалия

Започваме днешният лист с нещо, което изглежда сякаш е излязло от „Флинтстоун“(в реалност постройката наистина е вдъхновена от предаването) и може да се види защо. Тази каменна сграда е построена между два огромни камъка, свързани с циментов микс.

В каменната къща няма ток или подобни модерни удобства, придаващо към автентичността ѝ.
Сградата е популярна туристическа дестинация с голям брой посетители всяка година.

Макар да е изцяло каменна има басейн. Той е изкопан в един от огромните камъни.

9Сградата Кошница

Местоположение – Охайо, САЩ

Построена през 1997г. това е централата на The Longaberger Company. Има площ от 16,723m², разположени на 7 етажа.

Може вече да сте се досетили, че компанията се занимава с изработката на кошници и е взела облика на най-продаваната от компанията. Оригинално собственикът е искал всичките фирмени сгради да са с този облик, но поради високи разходи, както и други неблагоприятни фактори, сградата кошница остава само една.

Интересен факт – дръжките тежат 150 тона. При силни ветрове или лошо време са причина за доста главоболия. Особено опасно е зимата, когато трябва да се пазят от заледяване, което може да нарани структурната им цялост.

8Изкривената къща

Местоположение – Сопот, Полша

Построена е през 2004 и е част от Rezydent-ския шопинг център. Има площ от 4,000м.

Дизайнери на сградата са Szotyńscy и Zaleski(да, не е преведено, защото щяхме да го объркаме) и е вдъхновена от илюстрациите в различни детски книжки.

7Хабитат 67

Местоположение – Монреал, Канада

Хабитат 67 или само Хабитата е считан за една от забележителностите на Монреал. Построен е през 1967 година, а негов архитект е израело-канадеца Moshe Safdie. Оригиналната концепция е била дипломната работа на архитекта, но след показване на Ехро 67, на световния панаир проекта става реалност.

Състои се от 354 идентични циментови форми, наредени по-различни начини, в части достигайки височина от 12 етажа.

Идеята зад комплекса е да покаже и да поведе пътя към нов вид жилищни сгради. Има градини, чист въздух, разнообразие и разбира се лично пространство.
С пренаселване на планетата, архитектът е вярвал, че това ще е бъдещето.

6Wonderworks

Местоположение – САЩ

Музей и увеселителен център служещ да помещава различни научни изложения.

Интересното е, че сградата изглежда сякаш е обърната на обратно. Това кореспондира и със слогана на компанията собственик – „Оставете въображението ви да се вихри“

5Атомиум

Местоположение – Брюксел, Белгия

Атомиум оригинално е построен за Експо 58, 1958г. Световен Панаир. Дизайнери на сградата са инженера Андре Ватеркин и архитектите Андер и Джин Покак. Извисява се на 102м и се състои от девет 18м(диаметър) сфери от нераждива стомана. Идеята е, че постройката е модел на железен кристал увеличен 165 милиарда пъти.

Тръби свързват сферите, които също служат и за закриване на ескалаторите в тях. Всека сфера има изложбена зала или друго публично място.

Най-горната сфера дава достъп до панорамна гледка над Брюксел.

4Лотусовият Храм
delhicaranddriver
Местоположение – Ню Делхи, Индия

Отворена през 1986г, сградата е една от най-големите туристически атракции с голям брой архитектурни награди. Има диаметър от 70м и височина от 34.72м и капацитет от 1300 човека.

Храма, както името му сочи, е взел образа на лотос и се е превърнал в храм майка на Индийския полуостров.

3Антилия
Antilia (Building) Night View - Most Expensive House In India Wallpaper
Местоположение – Индия

Това е първата милиардна къща(да, макар да е 170м е къща..)с точна сума от малко под 2 милиарда! Построена е за Мамкеш Амбани(който е оценен на повече от 20 милиарда долара) и семейството му. Всеки етаж от невероятната сграда е с различна декорация. Освен вътрешно етажите(както се вижда и на снимката) са коренно различни един от друг. Има басейни, игрални зали и какво ли още не.

Може би по-интересно дори от самата сграда обаче е фактът, че милиардера и семейството му отказват да се нанесат в къщата. Според тях ако се преместят там, това ще им донесе лош късмет.

Лично ни е любопитно какво ги е изплашило толкова? До колкото намираме няма смъртни случай, както и не е строено върху гробище(или подобно). Все пак ако господин Амбани няма да се възползва от сградата, от aList с удоволствие бихме я взели. Все пак изглежда като добро място за нов офис 😀

2Канзаска публична библиотека
i0him6ar6us2ngoqew4q
Местоположение – Канзас, САЩ

Сградата на Канзаската публична библиотека е.. библиотека. Постройката е направена да изглежда сякаш е рафт с книги(с точна бройка 22), които са избрани от гражданите на града.
Големината на една книга е средно 8х3 метра. Построена е през 2004г. и е призната за една от най-уникалните сгради в света.

Листа с книгите избрани да бъдат част от постройката е следният:

-Истории на Канзас Сити
-Улов-22
-Тиха Пролет
-О Пионери!
-Cien Años de Soledad
-Техните очи гледаха бог
-Фаренхайт 451
-Републиката
-Приключенията на Хъкълбери Фин
-Tao Te Ching
-Колекция от поеми на Лангстън Хюгес
-Черен елен говори от черен елен
-Невидимият човек
-Да убиеш присмехулник
-Дневници на експедициите от Луис и Кларк
-Безспорен кураж
-Властелина на пръстените
Приказка на два града
-Мрежата на Шарлот
-Ромео и Жулиета
-Трюман
-Детски приказки

1Сградата пиано и цигулка


Местоположение – Китай

В Китай се намира сграда, която прилича на цигулка облегната на пиано. Построената през 2007 конструкция е с мащаб 50:1, което ще рече, че музикалните инструменти са точно 50 пъти по-големи от нормалните им образи. Това ги прави най-големите два музикални инструмента(в точен мащаб) в света.

Мястото е честа туристическа атракция, особено нощно време, когато цялата сграда свети по контура си.

Интересното обаче е, че не е използвана за нищо музикално. Помещенията са място, в което дизайнери да представят проектите си.

Изглежда като загуба на идеална възможност за концертна зала или подобно, но кой знае, китайците може да са го направили така за заблуда. Възможно е да намират забавление в това, все пак това е страна, в която масивни плакати заменят небето, скрито от тежкия смок…

Хареса ви листа? Оставете Коментар по долу с предложения за друг!

storre

1
ЛюбовЛюбов
1
ХахаХаха
1
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *