10 от Най-Отровните Животни в Света

Със затоплянето на времето все по-често обръщаме поглед към планината. Тя, със своята прохлада е перфектното убежище от летните горещини. Излетът сред природата,  може да бъде нашият уикенд рестарт от забързаното ежедневие, но нека не забравяме, че колкото и красива да е, тя носи своите рискове. Днес ще ви представим 10 от най-отровните животни в света, които за радост не обитават нашите географски ширини.

10 Черна Мамба
ЗМИЯ
Влечугото, чието име идва от черната вътрешност на устата, е най-бързата (от 12км/ч. до 18 км/ч.) и втората по дължина (от 2,5м. до 4,5м.) змия в света, нейна родина е Субсахарска Африка. Тя обезврежда жертвите си с отрова съдържаща невротоксин, нейна плячка са гризачи, птици а в редки случаи гущери и змии. Естественият и враг са грабливите птици, мангустите и медният язовец. Въпреки репутацията си на агресивен хищник, Мамбата се страхува от човека.

9 Синьопръстен Октопод
ОКТОПОД
С видът по скоро на извънземен пришълец отколкото на октопод, той е сравнително малък (от 12см. до 15см.) но изключително опасен. Живее в приливните басейни и коралови рифове на Тихоокеанския и Индийския океан, от Япония до Австралия. Скромният му нрав и красивата му визия, са в пълен противовес със статута му на един от най-отровните водни обитатели в света. Мекотелото се храни с малки раци и скариди. Октопода е изключително опасен за хората, защото отровата му съдържа Тетродоксин.

8 Каменна Риба
КАМЕННА РИБАТрудно различимото от морското дъно същество, с дължина от 30см. до 40см. и тегло до 2кг., е открито в Индо-Тихоокеанския регион. Каменната риба е една от най-отровните риби в света. Напада жертвата си с изключителна бързина за 0,015 секунди. Тя е супер опасна, дори фатална за хората, жлезите в бодлите на гръбната и перка секретират силен невротоксин.

7 Конуси
КОНУСИ
Излязъл сякаш от творчеството на майстор грънчар, водният охлюв далеч не е толкова безобиден, колкото изглежда. Той е с дължина до 23см. и обитава Западно Индо-Тихоокеанския регион. Храни се с морски червеи, малки риби, мекотели и дори други охлюви. Бавно подвижен е, но пък е оборудван с отровен харпун, който се изстрелва във всички посоки. Охлюва е много опасен за хората, защото отровата му съдържа Конотоксин, предизвикващ повръщане, мускулна парализа, дихателна недостатъчност и дори смърт.

6 Африканизирана Медена Пчела
ПЧЕЛА
На пръв поглед тя прилича на обикновена пчела, но прозвището и „пчела убиец“ показва, че това съвсем не е така. Хибрид е между африканска, иберийска, италианска и няколко вида европейски пчели. За първи път е селектирана през 1950г. в Бразилия, днес населява големи части от Южна, Централна и Северна Америка. Пчелата е 10 пъти по-бърза и по-агресивна от европейската в следствие на което има множество, завършващи фатално жертви, сред хората и животните.

5 Дърволази
ЖАБА
Тези земноводни мъници с размер от 1,2см. до 8см., познати още като „отровни жаби стрели“, ( наименованието им идва от американските индианци, които са използвали отровата им за направата на стрели) населяват Централна и Южна Америка. Окраската им е пряко свързана с токсичността, колкото по-ярка е, толкова по силна e тя. Токсичността им идва от консумацията на много отровни насекоми. Най-отровните от вида си жабчета имат достатъчно токсин да убият 10 човека.

4 Кубомедузи
МЕДУЗА
Ефирното създание, приличащо по скоро на привидение, отколкото на живо същество, е изключително бързо, развива скорост от 1,5м/с., до 2м/с., то е с дължина до 20см., диаметър до 30см., пипалата му достигат до 3м. и тежи до 2кг.. Обитава предимно Индо-Tихоокеанския регион. Пипалата на медузата съдържат отрова и служат като харпун, за парализиране на жертвата. Тя се храни с малки рибки, скариди и безгръбначни. Отровата и е опасна и за хората, обикновено води до сърбеж и лека болка, но има и случаи на смърт, причината, за което е ниското телесно тегло на жертвата и ненавременната намеса на специализирана помощ.

3 Бразилски Паяк Скитник
БРАЗИЛСКИ ПАЯК
Ето го и него, ужаса на хората страдащи от Арахнофобия, с внушителните си размери от 13см. до 15см. на крак, е като излязъл от филм на ужасите. Властва предимно в Южна Америка, но се среща и по други части на света. Той е един от най-отровните сред събратята си, отровата му съдържа мощен невротоксин (PhTx3), който му позволява да обезврежда жертвите си. Храни се с щурци, богомолкоподобни, дървесни жаби и гущери. Устата на паяка не е пригодена за нападение на големи бозайници, за това случаите на наранявания и смърт сред хората е рядкост.

2 Мухи Цеце
ЦЕЦКА
Кръвопийката с незначителните размери от 9мм. до 14мм. и дълъг, бодящ хобот свързан с колба в дъното на главата, обитава екваториалните и субекваториалните области на Африка. Тя се храни с кръвта на хората и гръбначните животни. Мощен преносител на болести, най-известната от който е африканската сънна болест, причиняваща объркване, лоша координация, изтръпване и проблеми със съня.

1 Смъртоносен Ловуващ Скорпион
СКОРПИОН
Дебнещият от дупки под храсти и камъни хищник е най-отровният скорпион на планетата. Той е колкото дребен (между 8см и 10см) толкова и опасен. Живее в пустинните местности разположени между Близкия изток и Северна Африка. Отровата му съдържа множество невротоксини, които след ужилване водят до силна болка, температура, шок и кома с фатален край.

5
УчудаУчуда
2
ЛюбовЛюбов
1
ТъгаТъга
0
ХахаХаха
0
ЩастиеЩастие
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *