10 Съвета как да Защитим Личните си Данни

 

Денят за компютърна сигурност се провежда ежегодно на 30 ноември като метод за информиране на всички компютърни потребители, че компютърната сигурност и безопасността е както лична отговорност, така и на работното място. Това е един добър ден да се направят някои основни проверки за сигурност и да се проследи всичко, което сте се канили да направите от известно време. Тази статия представя някои от нещата, които може да ви харесат и да обмислите да направите в деня за компютърна сигурност или всеки ден, в който сте загрижени за сигурността на вашия компютър.

От aList смятяме, че сигурността е важен фактор при работа с компютри, интернет или наистина всички електронни устройства. Използвайте деня за компютърна сигурност за да си гарантирате, че вашите пароли се актуализират редовно, че вашата лична информация е безопасна и сигурна, и че вашите системи са защитени.

10 Почиствайте редовно браузъра си.

При използване на браузър за достигане до информацията в Интернет не бива да оставяте следи на възможните злоупотребители да виждат къде сте ходили и какво сте правили. Внимавайте на какви места отивате и на кого давате личните си данни. Не винаги се „защитават правата на потребителя“.

9Мислете да сигурността и безопасността, когато сте навън.

Носенето на лаптопи, notebooks или електронни устройства, съдържащи информация, може да ви доведе неприятностите ако не обръщате адекватно внимание. Нещата, които можете да направите, са:

– Никога не оставяйте лаптопа си или друга електронна джаджа в кола. Винаги ги дръжте далеч от погледа на останалите или, за предпочитане, вземете го с вас. И заключвайте колата си, дори и ако сте отишли да плащате на бензиностанцията;

– Не забравяйте да вземете вашия лаптоп, USB стик или друго електронно приспособление след като го използвате. Забравяйки го в бар, в кафене или в чужда къща позволява на всеки достъп до информацията върху елемента;

– Избягвайте носенето на лаптопи на открити места, където е известно, че има грабеж и джебчийство. Въпреки че това е най-вече за безпокойство, когато пътувате, винаги дръжте вашите устройства близо до вас.

8Направете back up на всичките си файлове.

За всеки компютър, който притежавате, е препоръчително да направите back up. Ако все още не го правите редовно, направете днешния ден решаващ, като направите план, с който да напомняте на себе си да правите back up редовно, или използвате програма, която да прави това вместо вас.

7Ъпдейтвайте антивирусната си програма.

Всеки ден хора от цял свят влизат в виртуалното пространство. Но не винаги сайтовете са безвредни. При сваляна на някой файл, например, може да бъде закачен и код, който може да се опита да ви навреди. Специалистите се опитват да предотвратят подобна външна намеса. Препоръчително е да обновявате софтуерните спесификации на вашата антивирусна програма и по възможност да си закупите такава с интернет защита. По този начин ще успеете да избегнете по-големи неприятности в бъдеще.

6Проверете наличното компютърно оборудване.

Ако управлявате бизнес или сте част от организация, отговаряща за компютри, използвайте днешния ден да направите инвентаризация.

– Извършете проверка на целия компютърен състав на работното място. Проследете всички липси или взето на заем оборудване.

– Извършете проверка инвентара от компютърни инструменти и софтуерни пакети.

– Извършете проверка на компютърните приложения.

5Проверете за софтуерни и програмни уязвимости.

Използвайте най-добрите си инструменти – ръцете, за да поддържате компютърния ви софтуер, приложенията и програмите ви в оптимална форма.

– Кога за последен път променихте паролата си? Направете го днес, ако не можете да си спомните;

– Направете проверка за вируси;

– Изтрийте ненужните файлове. Те не само използват памет, но и създават хаос, което ги прави едновременно по-трудни за намиране или за откриване на проблеми по тях, както и осигуряват по-голям потенциал за „портали“ за вируси, през които да проникнат. Редовното почистване е силно препоръчително;

– Отървете се от вашите Adobe Flash бисквитки;

– Прегледайте одиторските файлове на вашия компютър.

4Почиствайте хардуера и периферията.
Dusty_computer_keyboard
Затрупаното работно пространство и разхвърлян офис може да бъде причина за немарливи работни практики във връзка с поверителна информация. Хората стават все по-безотговорни с личната си информация и правят прекъсването от цикъла за небрежност все по-недостижимо. Направавете го сега!

– Почистете с прахосмукачка клавиатурата и зоната около нея и премахнете натрупалата се прах. Избършете екрана с анти-статични кърпички;

– Уверете се, че прахта не покрива или не е проникнала в компютъра и свързаното с него оборудване. Също премахнете и следите от домашни любимци, особено ако котката ви има навика да спи до компютъра ви, докато работите;

– Почистете главите на CD/DVD устройствата и други магнитни медийни устройства;

– Почистете зоната около компютъра си, за да премахнете излишностите и да си гарантирате, че знаете къде всички поверителни файлове, дискове, флаш памети и други, свързани с поверителна информация, са в действителност. Съхранявайте всичко на безопасно място.

3Проверете сигурността и безопасността на вашия хардуер.

Когато си тръгвате от дома или офиса, могат ли други хора да достигнат или премахнат компютърното ви оборудване? Ако да, обмислете поставянето на „джаджи“, които могат да предовратят намесата им върху вашият компютър.

-Залепете няколко плаката в офиса или в стаята си, касащи сигурността, за да напомнят на останалите техните отговорности;

– Използвайте пароли, за да не позволите нежелан достъп до компютъра ви;

– Завържете компютъра си за стена или за по-тежко оборудване с ключалки (както показва снимката по-горе), за да предотвратите евентуалното им премахване. Това е особенно важно за лаптопи и notebooks.

2Огледайте за проблеми във вашата работна среда.

Ако огледате зоната, в която работите, има възможност да откриете някои дребни проблема, които лесно могат да бъдат решени. Въпреки това, честата им проверка е от голямо значение. Ето някои наши предложения:

– Проверете батериите на вашите детектори за дим. Подобрете ги ако е необходимо. При липсата на такива ви препоръчваме да си инсталирате такъв;

– Проверете за пожарогасители. В близост ли са до зоната, където се намират компютрите и сървърите ако възникне пожар;

– Поставете мониторите, клавиатурите и всичката друга компютърна техника на неподхлъзващи подложки, където е необходимо;

– Има ли заземяване мрежата, която използвате? Стаята, в която работите, има ли оборудване за отвеждане на статичното електричество? Това е изключително важно, ако работите с вътрешния хардуер;

– Имате ли шокови предпазители на мощностите в мястото на всички компютри и свързаното с тях оборудване? Ако не, си купете днес и да го инсталирайте веднага.

1Правилата за сигурност на работния ви компютър.

Ако към компютърът на работното ви място има правилник за сигурност, прочетете го. Дори и ако вече сте го чели, прегледайте го отново, тъй като може да има обновления или може да сте забравили важни части от него. Прочетете го за опресняване на паметта.

1
ЩастиеЩастие
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *