12 от Най-Странните Риби Хващани Някога

Днес е Никулден – празник на рибарите и имен ден на хиляди хора.

По случай този ден от aList ви представяме 12 от най-странните риби хващани някога. Някой изглеждат като компютърна анимация, а други приличат повече на обитатели от чужда планета.

Бъдете предупредени, че след този лист няма да имате особен апетит за риба.

 
 
12 Черна Драконова Риба
H9Flg
Черната драконова риба се среща на дълбочини на повече от 2000 метра. Това е един от видовете с най-силна разлика между двата пола. Женските са 40см, черни с големи зъби, а мъжките са кафеникави, беззъби и са дълги само 5 см.

Както повечето дълбоко океански риби, черният дракон произвежда собствена светлина. Разликата тук обаче е, че е в толкова дълги вълни (почти невидими за човешкото око) лесно се промъква незабележимо в дълбините, осветявайки пътя си без да издава позицията си.

 
 
11 Змиорка Пеликан

Това е една от най-редко срещаните риби. От време на време, обаче, се хващат в мрежите на рибари (така и знаем за нейното съществуване). Това е змиоркоподобна риба, която е единствената от семейството си (все пак е близко свързана със семейството на змиорките).

Рибата е наричана пеликан заради структурата на устата и, която наподобява тази на пеликан. Чрез нея тя може да побере повече храна на един път, а в дълбините, където не е толкова „населено“, това е доста полезно.

 
 
10 Морски Дявол

Черният морски дявол се среща по целия свят. Това е една от най-известните дълбоководни риби, намираща място в много литературни творби и рисунки.

Има израстък на главата, на края на който стои светлина, чрез която навигира в тъмните океански дълбини.

Подобно на черният дракон, и тук разликата мехду половете е огромна. Женските (по-горе) са нормалната депикция на рибата, докато мъжките са малки, без зъби и единствената им функция е да се прикачат към женска и с времето да се превърнат в сак със семенна течност.

 
 
9 Hatchetfish

Погледната от страни тази риба не е особено различна от тези, които ще намерите в някой домашен аквариум. Видите ли я в анфас обаче, историята става друга.

Намира се в дълбоките води (от 500 до 1500 м.) на Атлантическия, Тихия и Индоийския океан. Има 2 размера – нормален, до 2.8 сантиметра, и гигантски, до 12 см.

Тази риба е развила специално умение, отчита каква светлина идва от горе над океан и я дубликира. Това прави различаването на животното (погледнато от долу) невъзможно. Това е един от най-добрите защитни механизми и най-добрият в този лист.

 
 
8 Батфиш

Червеноустата батфиш риба или още известна като Галапагоската батфиш риба (Ogcocephalus darwini) е животно с необичайна морфология, намерена около островите Галапагос на дълбочина от 30 метра или повече. Тази риба е известна най-вече за своите ярки червени устни.

Батфиш рибите не са добри плувци. Те използват техните високо-адаптирани гръдни перки, за да „ходят“ на дъното на океана. Когато батфиш рибата достигне зрялост, неговата гръбна перка става гръбначен издатък (целта му е да функционира предимно като примамка за плячка). Подобно на морския дявол, Червеноустата батфиш риба има структура на главата, известна като Illicium. Тази структура се използва за привличане на плячка.

 
 
7 Blobfish

Blobfish (Psychrolutes marcidus) е дълбокоморска риба от семейство Psychrolutidae. Обитава дълбоките води край бреговете на континенталната част на Австралия и Тасмания, както и водите на Нова Зеландия.

Blobfish обикновенно са по къси от 30 см. Живеят на дълбочина между 600 и 1200 м (2000 и 3900 фута), където налягането е няколко десетки пъти по-високо, отколкото на морското равнище, което вероятно ще направи газовите мехури неефективни за поддържане на плаваемост. Вместо това, месото на blobfish е предимно желеобразна маса с плътност малко по-малка от вода. Това позволява на рибата да плува над морското дъно без изразходването на енергия. Относителната й липса на мускул не е недостатък, тъй като основно поглъща ядивни вещества, които плават пред нея, като живеещите надълбоко в океана ракообразни.

 
 
6 Barreleye

Това е една от по-красивите риби в този списък. Кръстена е на очите си, с формата на бъчва (barrel), които са насочени най-често нагоре, за да гледа за силуета на потенциална плячка. Според изследователи обаче рибата може да насочи очите си и напред.

Намира се в топлите води на Атлантическия, Тихия и Индоийския океан, и както повечето в този лист е дълбоководна.

 
 
5 Акула гоблин
600-grey-goblin
Древен вид акула, оцеляла и до днес. Това е един от най-странните (и ужасяващи) водни обитатели в този лист.

Акулата не е добре изучена и малко се знае за нея. Доскоро дори е била смятана за изчезнал видл за това и е наричана от някои живият фосил. Вида е на над 125 милиона години. Обикновено акулите са между 3 и 4 метра на дължина (но се предполага, че може да станат много по-голями).

Населява континентални слоупове, подводни каньони и подобни. Възрастните се срещат на по-големи дълбочини от младите екземпляри.

Интересното при нея е, че може да „изстрелва устата си“ (както се вижда и горе). От там идва и името и.

 
 
4 Мантиева акула

Показвайки някои примитивни черти, мантиевата акула често е определяна като жив фосил (както горната акула). Достига дължина от 2 m, има тъмно-кафяво, змиевидно тялото. Гръбната, гръдните и аналните перки са изнесени далеч назад. Ъглите на устата са лишени от бразди или гънки. Зъбните редици са по-скоро на широко отстояние, наброяват 19-28 в горната челюст и 21-29 в долната челюст. Зъбите са около 300 на брой. Всеки зъб е малък, с три тънки като игла върха.

Този вид е живороден, но не се развива плацента. Ембрионите се излюпват вътре в матката на майката и се изхранват основно от жълтъчното си сакче. Периодът на бременността може да продължи до три и половина години — най-дългата измежду гръбначните. Малките се раждат едновременно и броят им варира между 2 до 15. Характерна е липсата на обособен размножителен период.

 
 
3 Мишоопашата риба

Срещана в дълбоките води на Арктическия до Антарктическия океани, тези риби са част от семейството на най-дълбоко населяващите риби.Те се смятат за общопрактикуващи, хранейки се с малки риби, ракообразни пелагични като скариди, амфиподи и по-рядко главоноги. Считани са не само като важни хищници на дъното, а и като негови чистачи.

Тъй като едва няколко ларви от този вид са били възстановени, малко се знае за техните житейски истории. Те имат способността да произвеждат голям брой (над 100 000) малки яйца, направени от мастни капчици. Яйцата се предполага, плуват до термоклина (интерфейса между топлите повърхностни води и студените по-дълбоки води), когато те се развиват. Младежите остават в по-плитки води и постепенно преминават към по-големи дълбочини с възрастта.

 
 
2 Гигантска акула

Това е втората по големина риба в света (след китовата акула) и е една от трите планктоно ядящи акули в света. Мигрира към топли води и нормално достига дължини от 6 до 8 метра.

Огромната уста на акулата спомага за хващането на планктон.

По принцип е безобидна за хората, но все пак не е добра идея да се плува в голяма близост (все пак е акула).

 
 
1 Черен Гълтач

Това определено е най-страннната риба в този лист.

Черният гълтач също е дълбоководна риба, но за разлика от другите, тази е създадена с цел да поглъща храна. Гълтачът може да побере плячка до 2 пъти по-голяма и 10 пъти по-тежка от себе си и често намира смъртта си, като превиши този лимит. Рибата е пригодена така заради местата в които живее, където често няма достатъчно храна и когато се намери трябва да се погълне възможно най-много (идеята е същата като при пеликанската змиорка, но тук достига нова крайност).

Намира се на дълбочини между 700 и 2745 м. Както се разбира от името ѝ, рибата е черна и достига дължини до 25см.

Досега няма хващани живи екземпляри. Всички спесемена от вида са намерени вече мъртви (почти винаги от поглъщане на прекомерно голяма плячка).

 
 
+ Тихоокеанска перкеста риба
photo
Тази риба наскоро нашумя в редица сайтове като „мистериозната крилата риба“. Истината е, че вида е сравнително добре познат. Открит е през 1901 и се среща най-често в топлите тихоокеански води.

Големината на животното достига до 61 см.

Няма да навлизаме в детайли за тази риба(все пак сравнена с всичко в този лист е относително нормална).

Ако искате да видите повече информация за този вид натиснете тук.

20
ХахаХаха
10
УчудаУчуда
5
ЛюбовЛюбов
3
ЯростЯрост
2
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *