13 Чудати Факта за Хелоуин

На днешния ден в редица страни по света се чества Хелоуин, езическият празник на привиденията и духовете. Той се заражда още във времето на древните келти, които вярвали, че в края на октомври, на тяхната Нова година (Сауин) духовете на починалите навестяват земята, за да обсебят телата на живите и да се веселят. В стремежа си да се предпазят от набезите им, келтите гасели огньовете в домовете си, маскирали се възможно най-страшно и се събирали около огньове, запалени от жреците, които устройвали гадания. Хиляди хора по света, които и днес спазват старите келтски обичаи, наричат празника с древното му име (Самхейн) и го смятат за най–святата нощ през годината. В съвремието празника се е превърнал по-скоро в забавление за децата, които на Хелоуин се маскират, въоръжават с тиквени фенери и обикалят домовете на съседите си с предизвикателсвото “ лакомство или пакост“.

1. Първия  фенер за Хелоуин е направен от ряпа.

2. Оранжево и черно са цветовете на Хеолуин, оранжево като символ на сила и издръжливист, черно като символ на смърт и тъмнина.

3. Паяците, прилепите и черните котки (в средновековието смятани за преобразени вещици) са Хелоуин символи, считани за носители на лош късмет.

4. Ирландия се смята за родното място на празника.

5. В Шотландия, някои момичета вярват, че на този ден могат да видят образа на бъдещият си съпруг, ако закачат мокър чаршаф пред огъня.

6. Смята се, че Хелуоин се заражда около 4000 г. пр.н.е.

7. Салем, Масачузетс и Анока, Минесота са двете самозвани Хелоуин столици в света.

8. Парадът за Хелоуин в Ню Йорк е най-големият в САЩ. Tой включва 50,000 участници и привлича над 2 милиона зрители.

9. Хелоуин е втория (след Коледа) по комерсиалност празник в САЩ.

10. В някои страни, като Франция и Австралия празника е нежелан, счита се за комерсиален със силно американското влияние.

11. Илинойс е носител на световен рекорд на Гинес, за най-много светещи тиквени фенери на едно място – 30 919 броя.

12. Рекорда за най-бързо направен тиквен фенер (20.1 секунди) държи англичанина Дейвит Финкъл.

13. Самхаинофобия е страх от Хелоуин.

2
ХахаХаха
1
УчудаУчуда
0
ЛюбовЛюбов
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *