15 Класически Български Филмa – 100 Години Българско Кино

На 13 януари се навършват точно 100 години от началото на българското кино. Предвижда се събитието да се чества през цялата 2015

За пръв път у нас „киното“(или по-скоро прожекциите му) се появява под формата на кинематографа и то само 2 години след Франция.

Кинематографът (от френски: Cinématographe) е многофункционална кинокамера, която служи и като апарат за прожекции и проявяване.

Спори се относно неговото авторство. Твърди се, че апаратът е изобретен и патентован като „Cinématographe Léon Bouly“ от френския изобретател Леон Були на 12 февруари 1892 г. Були обаче няма достатъчно средства, за да плати за регистрацията си за следващата година и патентът е откупен от Братя Люмиер.

Първото публично прожектиране на кинематографски филми се състоява на 28 декември 1895 г. със спомоществователсвото на братята Огюст и Луи Люмиер.

-Wikipedia

Място, в което пристига е Русе. Те получават машината по Дунава и от там започва началото на прожекциите в България.

В ранните си дни прожекциите не са били като тези днес, намерени във всеки градски мол. Машината се е управлявала на ръка, т.е лентата е била ръчно навивана, а музиката към немите, черно-бели филми е идвала от латерна до екрана.

Истинското начало на българското кино се счита филма на Васил Гендов „Българан е галант“ (1915). От тогава са заснети стотици български филми и не спират да бъдат създавани(за щастие), и до днес.

В този лист сме ви приготвили 15 класически български филма, за да покажем уважение към юбилея на родното ни кино.

15Оркестър без име

14Крадецът на праскови

13Козият рог

12Авантаж

11Баш Майстора

3
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *