5 Невероятни Български Минерални Извора

Богатството на страна ни не спира да ме изумява, дори и в най-забравените кътчета на родината ни има по нещо, което да ни прикове вниманието и да ни накара да се замислим в какъв природен, исторически и географски разкош живеем. Едно от нещата, с които имаме привилегията да се ползваме са минералните извори. В мрачното, студено време няма нищо по хубаво от топлата прегръдка на уютен, минерален басейн. За наше щастие в България те са много, и освен уют и топлина, ни предлагат и не малко решения на нашите болежки и неразположения. А местата с живителна течност са обградени от вековни гори, а в много от случаите с богато историческо наследство. За пет от тези забележителни места ще ви разкажем днес в аЛист.

5 Село Беден%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd
Съществуват три легенди за произхода на името му. Първата гласи, че овчар от селото е набеден за кражбата на мома, втората, че местни хора са заграбили земя от съседно селото, третата, че селото носи името си от бедната каменлива и непроизводителна земя. Каквито и асоциации да извиква името му, истината е, че Девинското село Беден е едно от най-богатите села в Родопите, не само с историческото си наследство (средновековна крепост Бядън) но и със залежите от чудодейна минерална вода. Тя е втората по топлина в страната с температура 76 ° С и се използва за лечение на: опорно-двигателни заболявания, неврози, сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания, възпаления на половата система, кожни възпаления и за общо укрепване на организма. Селото предлага комфорта на спа център и уюта на селския туризъм.

4 Село Баница%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0
То се намира на 18 км североизточно от Враца. Според исторически документи името на селото е славянско, умалително от „баня“ – топъл минерален извор. Според легенда пък вкусното име на селото е от това, че погледнато отгоре, то е навито като баница. Заради подмладяващите качествата на водата, още преди два века ханъми от Анадола са идвали в селото на баня. Водата благоприятства при ревматизъм, язва и проблеми с очите. Месните хора се радват на изобилието и, използвайки я пълноценно в ежедневието си, за поливане, пране и готвене. Освен с минералната си вода, селото привлича и с уникалния си конкурс за най-вкусна баница, наречен „На баница в село Баница”, който от 2000 г. се провежда ежегодно през месец май.

3 Село Чифлик%d1%87%d0%b8%d1%84%d0%bb%d0%b8%d0%ba
Селото е планинско, разположено между резерватите Кашка, Васильов и Козя стена в Троянския балкан, на 16 км западно от град Троян, при извора на река Бели Осъм. Като самостоятелно населено място, Чифлик съществува от края на 19 или началото на 20 век. Преди това е махала на село Бели Осъм. В непосредствена близост до селото има мощен геотермален извор с дебит 3 000 л / мин. и температура 52 ° С. Водата е подходяща за лечение на дихателните органи, опорно-двигателната система, неврологични, гинекологични и стомашно-чревни заболявания. Топлата минерална вода, вековни гори, тучните пасища, меката зима, прохладното лято и кристалночистият въздух, го правят притегателна сила за туристите.

2 Село Ерма река%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0
Първото име на селото е Хюрмате, идващо от фамилията на първите заселници, трима братя скотовъдци с фамилия Хюрметлийци. Разположението на селото в долината на едноименната река, през 1914 г. му дава името, което носи и до днес. Разположено е на 16 км северозападно от град Златоград. В село Ерма река, дълбоко под повърхността е открито огромно по размери артезианско езеро, в което минералната вода е с температура около 96°С. Тя се подрежда по качество сред първите 6 в Европа. Може да бъде използвана за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, кожни, на опорно-двигателния апарат, чернодробно-жлъчни, ендокринни, неврологични, кожни и гинекологични. След охлаждане на водата на 36° С, тя успешно лекува хипертония и ранна артериосклероза. Многоетносовото, живеещо в хармония население ежегодно прави голям курбан, който по традиция е в началото на месец септември. Раздава се храна и се прави молебен за здраве и плодородие през следващата година.

1 Село Ягода%d1%8f%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b0
Китнито селце се намира в Задбалканските котловини, на 15 км. от Стара Загора. Местоположението му прави лятото горещо а зимата суха и студена. В селото има множество извори на лечебна минерална вода, много от тях са с уникални показатели. Водата е с температура 54 °С и с подчертано благотворен ефект върху кожата, опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Тя е силно флуорна, ( флуорид 16-17 мг/л) слабо минерализирана, което я прави идеална за бутилиране и вътрешен прием. Околността е осеяна с исторически и природни забележителности: Мъглижки манастир, Крепост Горненски град, Винишки камък, Водопади Големият и Малкият скок и др.. Селото привлича не само с топлата си вода и красивата си природа, но и с възможността да се докоснем до историята и обогатим знанията си.

3
ЛюбовЛюбов
3
ЩастиеЩастие
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *