5 Митологични Български Същества

Снощи гледах филм за свръхестествени същества и докато бях още на тази вълна се зачетох в българската митология. Ето 5 митологични същества, от които би излязъл добър хорър филм.

5 ЗмейZmei_Gorinich_(colour_fixed)

Митологично същество, наподобяващо триглава змия с крила, живеещо високо в планините, изпратено от бога на злото, за да руши божественият ред. Змея може да се превръща в красив млад мъж, което му помага да подмамва и отвлича девойки.

Той има силата да спира реки, отравя езера а също да отклонява облаци, което води до суша, градушки или порой, унищожаващи реколтата и обричащи на глад хората.

За да го умилостивят, местните хора му давали млади и красиви девойки.

4 Самодивиthe_twilight_falls_by_selma_todorova-d5m7kqa

Неземно красиви, дългокоси млади момичета с омайващ чародеен поглед, облечени в дълги, бели, ефирни дрехи. Самодивите живеят в планините под големи, вековни дървета. На смрачаване те се събират около реки, езера и извори, за да се изкъпят и да изперат дрехите си, след което отиват на отдалечена горска поляна и цяла нощ танцуват вълшебно самодивско хоро.

Самодивите много обичат музиката, за това често отвличат овчари, които да им свирят. Те понякога са добронамерени към хората, но в повечето случай са враждебно настроени.

3 Караконджул0344d744a7b252d452e6f44b48081cb6

Създание, което прилича на космат, рогат, опашат човек с голяма глава. Живее в пещери или запустели места, където расте бръшлян. Появява се само в „Мръсните дни“(от Бъдни вечер до Йорданов ден). Караконджула примамва пътници, яхва ги и ги измъчва, след което ги хвърля от високи скали или във водни басейни.

Създанието безчинства само нощем, след първи петли внезапно изчезва.

2 КикимораKikimora

Дребна, неугледна и раздърпана старица с дълъг нос. Тя е домашен дух, който е олицетворение на починала по-стара жена от семейството. Живее в къщата и както може да помага, така и да вреди на хората. Ако жената в къщата е добра домакиня, Кикимора цяла нощ ще чисти, подрежда и изпраща добри и спокойни сънища на децата. Ако ли пък домакинята е лоша, то духат ще цапа, разхвърля и причинява неспокойни сънища и кошмари.

1 Таласъм
unnamed

Той е зъл нощен дух, който има способността, да приема различни ужасяващи форми. Заселва се на тавана, мазето или изоставена в двора постройка. Когато намери дом, се опитва да прогони обитателите му, като издава стенания, вдига шум и прави пакости из къщата. Поверието гласи, че ако човек влезе в чужда изоставена колиба и там има Таласъм, той непременно ще тръгне след него и ще се засели в дома му.

29
УчудаУчуда
7
ЛюбовЛюбов
5
ЩастиеЩастие
2
ХахаХаха
1
ТъгаТъга
1
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *