5 Прости Въпроса Без Ясен Отговор

През годините, хората сме успели да отговорим на някои от най-големите и значими въпроси. Знаем отговорите на неща, като от какво е направена Земята, до това от какво са съставени атомите в телата ни. Но понякога остават загадки чиито отговор не можем да намерим. В някои случаи, отговорът ни се вижда очевиден, но се оказва, че простият въпрос не е толкова лесен, като:

5Как Работят Велосипедите?

Снимка – https://www.freeimages.com/

Да, истина е. Никой не е сигурен как велосипедът стои на 2 колела. Най-добрата предложена теория е, че при въртене на колелата се получава жироскопичен ефект, който държи колелото изправено. Създадени са обаче колела които да противодействат на жироскопичният ефект, и те работят все така устойчиво. Има безброй други теории, но те действат само при определени скорости.

Естеството на въпроса, и неособено сериозната му природа кара много учени да го отбягват. Така че най-вероятно, скоро няма да има отговор.

4Защо Спим?

Почти всяко живо същество на Земята спи. Това е естествена част от нашето съществуване. Знаем, че когато спим мозъкът ни обработва информацията приета през деня, докато сме будни, а тялото ни изпуска различни хормони като HGH. Но защо ако се лишим дълго време от сън, полудяваме, и дори умираме? Истината е, че никои не знае. Най-добрата теория е, че това е еволюционен инстинкт за самосъхранение през нощта, но това не обяснява страничните ефекти. Други теории са, че така пазим енергия и се възстановяваме, но нито една от тях не е напълно потвърдена.

Само след 18 часа без сън мозъка ни фунционира както след 2 чаши вино. При повече от 48 часа започва загуба на краткотрайна памет, а след около седмица до десет дни настъпва смърт(рекордът е 11 дни, държан от Ранди Гарднар).

За разлика от велосипеда, тук има учени които са се заели сериозно над въпроса, и скоро може да имаме отговор. Но дори и да намерим истинската причина, тя най-вероятно няма да е само една.

3Какво Има На Дъното На Океана?

Снимка – https://www.freeimages.com/

Благодарения на европейци със странни шапки и развитието на технологиите, знаем горе долу всичко на земната повърхност(с някои изключения, като изгубени амазонски племена). Силни телескопи, сателити, сонди и глобални суперсили, които се конкурират кой ще изпрати повече хора в космоса, са ни дали добра представа какво има на повърхността на Луната. Океаните обаче, са друга история. Изследвали сме само 5% от водните, а до най-дълбоката точка – Чалънджър Дийп, дъното на Марианската падина, са стигали само четирима човека(последният от които, сега снима продължението на Аватар), на повърхноста на Луната – 12. До колкото знаем, падината може и да не е най-дълбоката точка. Огромните налягания в тези дълбочини правят изследването на океанското дъно наистина трудно.

С напредъка на технологиите, има шанс да бъде изследвана по-голяма част от океана, но за сега остава мистерия. Кой знае, Атлантида може наистина да е някъде там, но това е за друг лист.

2Защо се смеем?

Снимка – https://www.freeimages.com/

Всички се смеем. Не се учим как да се смеем, правим го от както сме се родили. Смехът може да е добър – да се радваме, да се смеем с някой. Но може и да е гаден – да се смеем на някого(fail компилации). Но защо?
Една теория е, че се смеем като научим нещо ново. Но тогава защо не се смеем докато сме в час?

Има още десетки други обяснения, от защитен рефлекс до нервен тик. Но истински отговор няма.
Ако се замислим, дори не можем да се смеем на сила, е, технически можем, но е неестествено и се различава от истинският смях.

Това е един от въпросите, които най-вероятно няма да имат отговор дълго време, ако изобщо някога бъдат разгадани.

1Колко Планети Има В Слънчевата Система?

Снимка – https://www.freeimages.com/

Колко планети знаем? На повечето хора са познати 8, 9 ако сте фен на Плутон и го броите като планета. Истината е, че освен познатите ни 9 има още 4 потвърдени(Церера, Хаумеа, Макимаки и Ерида) и няколкостотин неофициално непотвърдени. А кой знае още колко дори незабелязани.

Звучи невероятно, засичаме планети на стотици светлинни години от земята, а не знаем броя на планетите в нашата слънчева система. Оказва се обаче, че е доста по-лесно да се намерят далечните планети, от колкото планетарните ни съседи. Причината е, че след орбитата на Плутон става тъмно. Слънчевата светлина осветява тези тела много бегло, и прави засичането им със сегашните ни телескопи близо до невъзможно.

Интересното е, че астрономите са почти сигурни в съществуването на големи отвът-плутониеви обекти. Смята се, че в облака на Орт(астероидния пояс в който е и Плутон) има нещо масивно, с размери по-големи от тези на Земята. Това е подсказано от „дупките“ в облака, следи които биха били оставени от подобно небесно тяло. Както и периодичното пращане на астероиди към вътрешната слънчева система.
Някой конспирационни теории дори твърдят, че това е кафяво джудже, звезда спътник на Слънцето, наречено Nemesis. Но това най-вероятно не е истина.

На другия полюс стоят всички възможни обекти между Меркурий и Слънцето, като спекулираната планета Вулкан(вече е отдавна развенчана възможността и за съществуване). Прекалено е светло да се засече небесно тяло, а ако орбитата му е заключена в L3(винаги зад слънцето, от гледна точка на Земята), шансът за намиране става 0.

0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *