5 Славянски Митологични Същества

5 Полудница

Тя е жесток полски дух с вид на красива млада жена, облечена в чисто бяла ленена риза. Изцяло бялата дреха сред славяните е символ на траур, и в този смисъл на смърт. Името и Полудница идва от „полу“ и „ден“, което подкрепя поверието, че се появява само по пладне, периода от денонощието, който се счита за също толкова опасен, колкото и полунощ. Тези два момента от деня и нощта се наричат „разпътен час“ и в него хората си стоят вкъщи, за да не ги застигне лоша дума, да не хванат уроки или да не бъдат срещнати от зли сили, които да им навредят. Точно в този разпътен час се активират всички демони и проклятия. Такъв, особено могъщ демон е и полудницата, заедно с нейната посестрима – полунощницата.

4 Кръчини 

Кръчините са зли духове (от старобългарското крончина – чума) преносители на чума и всички смъртоносни болести. Според легендите, те се явяват като обикновени хора и диханието им сее зараза. В някой случаи те плюят в реки, езера и кладенци и заразяват водата, предизвиквайки масови епидемии и измиране на цели села. На тях се преписват множество епидемии с фатален край.

3 Юда-Самовила

В славянската митология, Юда-Самовила е зъл женски дух с човешки облик, подобен на самодивите и вилите. Обитава гори и планини и е характерен за вярванията на южните славяни, особено на българите.
Юдите имат големи магически способности, занимават се с билкарство и отровителство. Понякога се явяват пред млади мъже, омайват ги с красотата си и ги убеждават да се оженят за тях. Ако някой мъж се ожени за Юда, тя отвлича душата му в света на мъртвите, а тялото му залинява и умира. За да се предпазят от самовилите в някои райони на България мъжете носели пришити към поясите или калпаците си листа от Вратика, Босилек, Бяла Комунига или Пелин. Вярвало се, че тези растения отблъскват злите духове.

3 Хала

Хала е митологично същество от женски пол присъстващо във фолклора на българи и сърби, както и македонци. В народните представи халите са демонични олицетворения на някои природни стихии. Външният им вид често е неясно описан във фолклора. Халата може да има облика на мъгла, облак, огромно същество с неопределена форма, човекоподобно или змиеподобно същество, на женски змей, огромен бик или гарван. Тяхната главна цел е да докарват градоносни облаци над нивите, лозята и овощните градини, за да унищожат реколтата, или да я плячкосат.
Срещне ли човек Хала, неговото здраве, както и животът му са изложени на опасност, въпреки това нейната благосклонност може да бъде спечелена като се подходи към нея с уважение. Да бъде човек в добри отношения с Халата носи много ползи, тя може да го направи богат и да му се притече на помощ в случай на нужда.

2 Мрава

Мравата е описана в българската митология, като зъл женски дух-кръвопиец. Вярва се, че тя се явява нощем и пие кръв от хората, най-вече от родилки и деца. За да бъде осуетено среднощното и пиршество човек трябва да размърда палците на краката си и така да я прогони.
Вярването в Мрава е добре запазено сред българите мохамедани и се свързва с древнославянския митичен образ на морите.

1 Орисници

Орисниците или Наречници са три сестри феи, които се появяват край новородено дете, за да му предначертават съдбата. Според сърбите, първата фея предсказва смъртта, втората болестите и бедите, а третата щастливите събития в живота.
За да бъдат орисниците умилостивени в наричането на съдбата, трябвало огъня в стаята да се поддържа жив и да има прясна храна поднесена за тях, както и златна монета под възглавницата на детето, като подкуп за благоразположението им.
Вярвало се, че те са невидими и никой не може да ги чуе, освен майката или бабата на новороденото дете. При българските имало обичай вечерта след раждането бабата да стои будна край детето, за да чуе орисниците.
Пряко от мита за наречниците и техните действия произлиза вярването, че животът на човек е предначертан. Оттам идва и поговорката, „Така му било писано“ .

6
УчудаУчуда
1
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *