7 Изобретения Които Промениха Света


През съществуването си, човекът не спира да се развива и да създава нови неща. Днес модерният ни свят е заобиколен от всякакви различни джаджи. Но кои са изобретенията, които наистина промениха света ни?

В този лист ще разгледаме 7 изобретения които промениха света в който живеем.

7Огънят

Снимка – wikipedia.org

Година на откриване – умението на човека да си служи с огън датира от преди повече от 500 000 години.

Преди половин милион години ранните Хомо сапиенси овладели огъня. Това започнало процес на открития, изобретения и иновация чието ехо се чува и в днешният модерен свят. Без огън, умението на човека да контролира топлината, нямаше да има повечето от изобретенията в този лист.

6Автомобила, Самолета и Кораба

Снимка – funny-pictures.picphotos.net

Кораб:
Изобретател, година на създаване – Изобретен от древните хора

Кола:
Изобретател – Джонатан Холгуйнисбърг
Година на изобретяване – 1769 най-ранен работещ модел, ползващ пара.

Самолет:
Изобретатели – Братя Райт
Година – 1903 – първи захранен самолет

Колата, корабът и самолетът, всяко цар на елемента си, това са трите основни начина които сме изобретили за предвижване на повърхността на нашата планета. Представете си, че искате да отидете от Лондон до Токио. Ако тръгнете пеша ще ви трябват месеци(изключваме външни фактори като всичко което може, и ще се опита да ви убие по пътя). Със самолет ще са ви нужни 12 часа.

5Електричеството

Година на откриване – Най-старите електрически батерии са открити в Багдад и са датирани на повече от 2200 години

Изобретател – Познат на древните хора

Макар откритието му да не е толкова антично колкото на огъня, това е друг елемент пленен от човека. Най-ранните ни средства за производство са древни батерии които са могли да възпроизведът няколко волта с нисък ампераж. За 2000 години тази технология е достигнала ниво, което ни позволява да я използваме за захранването на съвременният ни свят.

4Ядрената бомба

Снимка – million-wallpapers.ru

Година – 1945
Изобретател – Многогодишен процес, включващ десетки учени, но ръководител на манхатанският проект довел до първата ядрена бомба и човека считан за създател, е Робърт Опенхаймер.

Безспорно едно от най-значителните, но и най-разрушителни човешки изобретения. Откриването на начин да се раздели атомното ядро и да се произведе енергия собственоръчно променя представите ни за енергодобив, но на цената на стотици хиляди жертви. Нещото което и до днес вдъхва страх, е същото нещо благодарение на което четете този лист.

3Лекарства, ваксини и антибиотици

Изобретател, година на изобретяване – Не може да се определи.

След стотици хиляди години еволюция, подложени на всевъзможни болести, зарази и инфекции, хората са намерили начин за борба с тези природни предизвикателства. Лекарствата, плюс подобреното хранене и начин на живот, са причините в последния век човешния живот да се увеличи двойно. В дадени случаи благодарение на малки хапченца или спринцовка(когато, разбира се тези неща са снабдени от лекар, а не от съмнителен тип с качулка) може да се избегне дори и смърта.

2Компютъра

Снимка – www.wired.co.uk

Изобретател – процесът довел до изобретяването на модерния компютър е дълъг и заплетен. Няма как да се каже точно на кого точно държим заслугата. Ако влкючим и т.нар. древен 2000 годишен навигационен „компютър“, може да се види точно колко сложно е.

Компютърът започва като сметателна машина, и години наред се използва точно като това. Благодарение на тази машина, хората покоряват Луната, а компютърът като малката стъпка се превръща в огромна крачка, крачка в човешкото развитие. С навлизането на други по-модерни технологии той се развива, заедно с функциите и мощността си. Днес макар да се ползва за всевъзможни задачи, най-целенасочената, относно неговото развитие е да се превърне в изкуствен интелект, който един ден да се мери, а дори и да надмине нашият. Не вярвате? Отидете на снимката над този текст и дайте десен бутон > „Търсене на това изображение с: Google“ и вижте как търсачката отгатва какво има на картинката.

1Интернетът

Снимка – www.wallpaperhi.com

Година на изобретяване – първите стъпки към свързана мрежа от комуникиращи компютри започва през 50те – 60те години на 20 век. Интернетът става публично достъпен във формата, в която го познаваме на 12 Mарт 1989г.

Изобретател – CERN

Интернетът. Най-великото човешко изобретение. За краткото време от което съществува, това велико творение успява да обедини света. В необятната глобална мрежа, може да се намери всичко, от патенти и книги до игри и музика. Единственият лимит е въображението. Най-хубавото е, че сравнено с другите изобретения в този лист, интернетът е пеленаче с 25 години от своето *създаване. А сега си представете как ще изглежда след още 25…

Имате нещо да добавите? Оставете коментар по-долу!

3
УчудаУчуда
2
ЩастиеЩастие
1
ТъгаТъга
1
ЯростЯрост
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *