7 Невероятни Розови Природни Произведения

Днес от аЛиСт ще ви пренесем в един почти нереален, розов свят. Розовото е един от рядко срещаните цветове в природата. За първи път наименованието розово, за цвят се появява в края на 17-ти век. Според проучвания в Европа и Съединените щати, този цвят се асоциира с чувствителност, сладост, детство, женственост и романтика. Когато е в комбинация с бяло, дава усещане за чистота и невинност, но комбинирано с виолетово или черно то извиква чувство на еротика и съблазън. Доказано е, че розовото успокоява нервите и поради този факт, често се използва в обществени сгради болници и затвори. Независимо какви от горепосочените усещания поражда във вас този цвят, ние се надяваме, че с днешния материал ще ви доставим само положителни емоции.

7 Остров Харбър – Розов Пясъчен ПлажИзглеждащ като сцена от приказка , розовия плаж се простира по протежение на почти пет километра от пристанището на остров Харбър. Обширна система от рифове пази спокойствието на водата и предпазва плажа от посетители по вода. Кораловите рифове са дом на микроскопичен едноклетъчен организъм, наречен Фораминифери, чиито черупки са оцветени в ярко розово или червено. Тези соленоводни обитатели са от решаващо значение за визията на плажа. Когато краят им настъпи, техните пъстри черупки се смачкват от тласъка на океанските вълни и биват изхвърлени на брега. Там те се смесват с пясъка и му придават уникалния млечно розов оттенък.

6 Слон Молец Името произлиза от масивното тяло и тънката глава, което кара гъсеницата да изглежда като хобот на слон. Както много гъсеници и тази се е развила с прикриваща маскировка, която в случая е на змия. Ако гъсеницата оцелее, за да достигне до пашкул, тя ще се превърне в един от най-красивите видове пеперуди на Земята, и определено един от най-различните молци в родната му, Великобритания. За разлика от другите видове молци, които обикновено са сиви или кафяви, Elephant Hawk Moth е обагрен в розово и маслиненозелено. Молецът е толкова пъстър и красив, че често е бъркан с розова пеперуда.

5 Сан Франциско – Солни БасейниАко някога пътувате до Сан Франциско със самолет, със сигурност ще забележите ярко оцветената смесица от езера по крайбрежието. Това са солните езера, които се простират на 15 хиляди декара. Ярката палитра от цветове е благодарение на Dunaliella, микроорганизми, които са вид водорасли. Високото съдържание на сол във вода ги кара да се оцветяват в тъмночервено, коралово или розово. Когато съдържанието на сол е ниско, водораслите растат в типичния за тях зелен цвят. Впечатляващия цветен масив от солни басейни е още по-забележим от космоса, астронавти го използват като визуален маркер.

4 Амазонски Речен ДелфинТова е един от малкото останали сладководни делфини на Земята. Намира се в реки и езера в цяла Южна Америка, включително и река Амазонка. Те тежат до 160 кг., и са с дължина до 2,7 м., за разлика от събратята си нямат типичната гръбна перка, присъща за вида им. Делфините варират от цвят. Учените са забелязали, че розовият цвят се проявява при възрастните животни, като мъжките имат по-наситено розовото оцветяване. Предполага се, че то е еволюиращ отговор към червения пясък в речните корита на Южна Америка. Този камуфлаж им дава възможност да се ​​скрият от по-големите хищници. За съжаление, тъй като се хранят с риба, тези прелестни създания често са подложени на изтребление от местни рибари.

3 Австралия – Езеро ХилиърОт небето езерото Хилиър прилича на басейн пълен с ягодов шейк . То е с изумително наситен розов цвят. Източникът на цвета му са същите водорасли, които са намерени и в солните езера на Сан Франциско. Те имат пигментни съединения, които ги правят особено добри в усвояването на слънчевата светлина, която спомага за създаването на червеникаво розовия цвят. Учените са установили, че смесицата с други водорасли и бактерии, помага за подсилване розовия цвят на Хилиър. Тези открития също посочват и причината за допълнителното оцветяване, това са изкуствено попаднали микроорганизми от станцията за щавене на кожи в началото на 1900 г.. Така, че в този конкретен случай половината красота на езерото е естествена, половината дело на хората.

2 Розов Голям Американски СкакалецСкакалците, които са подобни на щурците, най-често са зелени, но ново изследване показва, че в Северна Америка, розово е генетично доминиращ цвят, който определя и оцветяването на потомството. За десетилетия, учените са установили, че розово както жълто и оранжево оцветяване на скакалците е резултат от генетична мутация контролирана от рецесивните гени. Липсата на обичайния зелен пигмент е почти като албинизъм при хора. През последните десет години, изследователи са открили, че всъщност зеленото е рецесивна черта, докато розово е доминантен белег. Това означава, че ако един зелен и един Розов Голям американски скакалец, имат поколение то ще бъде розово, а не зелено, както е посочено по-ранните теории.

1 Сенегал – Езеро Ретба Перфектно изглеждащите бели плажове и наситено розовата вода на езерото Реба в Сенегал всъщност не са толкова съвършени, колкото изглеждат. То е толкова солено, че си съперничи с Мъртво море, а белите му плажове са предимно чиста сол. Неговият прякор, Розово езеро, е намек за оцветяването му в розов цвят. Поради солеността, водата непрекъснато променя цвета си. Източникът на розов цвят е същият като при другите розови водни басейни в света, а именно водораслите Dunaliella. Смесете коктейл от водорасли, минерали и горещо слънце и езерото дори може да добие кръвно червен оттенък, през определени периоди от годината. То е средище на солни колектори. Хората, които работят часове на ред вадейки солни залежи от леглото на езерото, се обливат с масло от шеа, за да предпазят кожата си от високата соленост.

Rhodophobia – страх от розов цвят.

6
УчудаУчуда
1
ЯростЯрост
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *