7 от Най-невероятните Природни Феномена

7Вулканични гръмотевици

Да, това е точно каквото си мислите. Този феномен се среща когато вулканично изригване е съпътствано със светкавици, както може да видите на горната снимка.

Учените не са напълно сигурни какви са причините за явлението, но най-разпространената и общоприета теория е, че изригването, или по-скоро дима зарежда позитивно атмосферата и между позитивния въздух и негативно заредената земя протича електричество => светкавица.

6Светлинни колони

На пръв поглед светлинните колони наподобяват северно сияние, двата феномена обаче са коренно различно. За разлика от сиянието, което е о причинено от заредени частици(от слънцето) разбиващи се в магнитното поле на Земята и създаващи великолепните гледки, тук имаме по-скоро оптична илюзия.

Получава се, когато ледени кристали във въздуха(когато е доста студено) застанат вертикално, подредени като колони и рефлектират светлините от градовете/селата или понякога Луната.

Забавен факт: Колоните от светлина често се бъркат за НЛО и обикновено причиняват масови фалшиви сигнали.

5Плаващите камъни
sailing-stone-in-the-desert-1224-1680x1050

Наблюденията на учените са в противоречие с ранните хипотези за ветрове или дебели ледени плаващи камъни от повърхността. Вместо това, скали се движат, когато големи ледени пластове, с дебелина от няколко милиметра, плаващи в много бързо замръзващо през кратките зими „езеро“, започват да се разчупват през летните слънчеви дни. Тези тънки плаващи ледени панели, замразени през студените зимни нощи, се задвижват от леки ветрове и бутащи камъни до пет метра в минута (~ 1.3 км/ч). Някои GPS-и са измерили движения, продължили до 16 минути и редица камъни са се изместили повече от 5 пъти при съществуващите временни езера през зимата на 2013-14 година.

4Три слънца

Явлението се нарича антелион, при него слънчевата светлина високо в небето преминава през ледени кристали във въздуха.

За да бъде наблюдавано, температурата трябва да е под -30 градуса Целзий, а въздухът да е изпълнен с облаци, пара и ледени кристали. Ледените шестоъгълни кристали трябва да са плоски и с диаметър над 30 микрометра.

Отраженията на Слънцето в такъв случай се виждат само когато то е близо до хоризонта и на една хоризонтална равнина с наблюдаващия и ледените кристали.

3Огнени дъги

Тези цветни лъчи често могат да се видят през лятно време в областите близо до средните географски ширини, като по-голямата част на Съединените щати. Те в действителност са голям ореол от пречупена светлина и въпреки своите прякори, те нямат нищо общо нито с огън, нито с дъги.

Те се появяват само, когато слънцето е не не по-малко от 58 градуса над хоризонта и наличие на перести облаци в небето, които са пълни с ледени кристали. Пречупването на светлината е винаги успоредна на хоризонта и понеже арките са толкова големи, само части от тях могат да се наблюдават, което може да изглежда сякаш някои области от облака са запалени. Правилното име за тези неща, в случай, че се наложи да впечатлите учен, е „обиколо-хоризонтална арка.“

2Огнените топки от Нага

Един наистина интересен и в същото време странен феномен са така наречените огнени топки Нага. Феноменът се наблюдава в Тайланд около река Меконг, а също така и в Лаос.

При това явление от реката започват да излизат червеникави топки, които се издигат на определена височина във въздуха и изчезват. Явлението се наблюдава всяка година от много хора обикновено в края на октомври след така наречените „Будистки дъждове“. Името му идва от легендарната змия Нага, за която местните вярват, че плюе огнените кълба. Фестивалът, свързан с наблюдението на топките Нага, набра популярност през 90-те години на миналия век и се нарича Бан Фай Фая Нарк.

Научно все още не може да бъде обяснено. Една от теориите е, че тези светещи топки представляват балони от светещ газ, които се получават при ферментацията и гниенето на органични останки под водата и след това се издигат във въздуха и се пукат. Тази теория не може да изясни защо се получават точно на това място и защо точно в определен период от годината. Загадката си остава неразгадана и до днес.

1Сини неонови вълни
Sea-of-Stars-Vaadhoo-Island-Maldives

Този невероятен и магнетичен феномен се среща в цял свят. Вълните от нещото започват да светят в неоново синя.

Макар това да е един от най-красивите феномени в листа, той е и най-простия. Светеното се получава от фосфориращ планктон, който се насъбира към брега.

Все пак това не отнема от красотата на гледката.

5
УчудаУчуда
1
ЩастиеЩастие
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *