8 Март – Международен Ден на Жената

 

На днешния ден всяка година отбелязваме международният ден на жената.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Този ден е отбелязан, като международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Нашият екип също реши да отбележи празника на нежния пол с една статия за историята на 8-ми март.

Първоначално празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите. С времето постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят дава повод на мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях — нещо като комбинация от празниците на запад „Ден на майката“ и „Свети Валентин“. В останалите темата за правата на жените е силно засегната и ООН ги защитава и се бори за тяхното признаване.

У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и жената.

История

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жени, работещи в шивашки и текстилни предприятия, излизат на протест за промяна на лошите условия на труд и ниските заплати. Исканията не са приети, а работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно същите тези жени създават своя първи работнически синдикат. Смята се, че това е измислено през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

От последвалите протести, най-известният е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. Този път гласът им е чут и на 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. На нея германската социалистка Клара Цеткин дава своето предложение и се приема следното: „Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.“ На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от 1 милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. По-късно, през 1913 г., и във Франция и Русия. Въпреки това, пожар във фабрика за дрехи в Ню Йорк убива повече от 150 работнички. Високата смъртност от тази трагедия се приписва на липсата на превантивни мерки. На запад, Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

1
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *