8 от Най-Шантавите Фобии в Света

По света има толкова фобии, колкото и различни хора. Всеки от нас се бои от нещо, било то рационално или не.
Понякога обаче има страхове които не могат да бъдат обхванати само с прозвището „нерационални“.
В този лист ще разгледаме 8 от най-шантавите фобии в света, породени от някой от най-простите неща.

8Птеронофобия

Снимка – https://mundabor.files.wordpress.com/

Фобия – Страх от гъделичкане с пера.

Гъделичкането често е неприятно и досадно. Смехът причинен от него всъщност е нервен тик, останал ни като еволюционен инстинкт(но все пак никой не знае защо се смеем). Странното на тази фобия обаче, е спецификата на обекта причиняващ гъдела, перо(или пера).

7Итифалофобия

Снимка – https://shriverreport.org/

Фобия – Страх от ерекции.

Както вече споменахме, има много фобии, и някои от тях са по-странни от други. Тази определено е една от странните, дори и за сексуална фобия. Колкото и забавно да звучи, обикновено отнема месеци, а дори и години лечение(лечението се състои от сесии, в които обекта е изложен на фобията си, да еректирал пенис/и)

6Сомнифобия

Снимка – https://howtosleepbetterguide.com/

Фобия – Страх да заспиш.

Това е една от малко по-разбираемите фобии в листа. Обикновено е породена от чести кошмари, но понякога е причинена от страха на човека, че не може да контролира съня си. Това и нарежда тази фобия в листа.

5Хаетофобия

Снимка – https://jeannemaureens.com//

Фобия – Страх от коса.

Хаетофобия е страх от косми, най-често от коса. Обикновено страдащите се страхуват от откачена или паднала коса, но в екстремни случаи могат да изпитват ужас дори от собствените си косми.

4Чоулорофобия

Снимка – https://www.huffingtonpost.com/

Фобия – Страх от клоуни.

Често породена от травматизиращо преживяване в детството, тази фобия кара жертвите си да се страхуват дори при мисълта за клоун. Макар да е потвърдена като фобия и записана в редица научни списъци, чоулорофобията не се появява като термин(описващ страх от клоуни) до 1980те, което кара редица учени да вярват, че е поредното изобретение на интернетта, и стига по-дълбоко от проста ненавист към палячовците.

3Фобуфобия

Снимка – https://soshable.com/

Фобия – Страх от това да не развиеш фобия.

Това е може би една от най-ироничните фобии, но и една от най-безобидните. Страдащите често превръщат безпокойството си от различни фобии в тази фобия.

2Скриптофобия

Снимка – www.lifeboxset.com/

Фобия – Страх от писане на публични места.

Както много от споменатите фобии и тази дължи началото си на травматизираща случка, често в ранна възраст(плюс генетична предразположеност).
Ако на страдащ от фобията му се наложи да пише на публично място, то той бива сполетян от паника, недостиг на въздух, световъртеж и гадене, а в екстремни случай и загуба на съзнание.

Тази фобия може да направи работата на някой учител още по сложна.

1Анатидаефобия

Снимка – alphacoders.com/

Фобия – Страх, че някъде в света има патица която те гледа.

Най-странната фобия в този лист(ако не и на планетата) и личен фаворит, тя кара някой да изпитва страх от патица, която го гледа… от някъде в света. Няма значение как или колко е далеч, за страдащите патицата си има начините да ги гледа.

Намира началото си в The Far Side от Гари Ларсон и години наред е смятана за измислица, докато не се появяват хора твърдящи, че страдат от тази фобия. Вярва се че е причинена от травматизираща среща с патица(да, звучи смешно), отново в ранните детски години.

 

4
ХахаХаха
3
УчудаУчуда
1
ЛюбовЛюбов
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *