9 Места Излезли от Научно Фантастична Новела

Светът в който живеем е невероятен, пълен с красоти и чудатости. От разнообразието във флората и фауната, до градовете и машините построени от нас, хората.

Всички сме виждали гледки (на снимка или не), които просто спират дъхът ни. Понякога се чудим дали видяното е истина, или е измама, сън. Тези невероятни места са и темата на днешния лист. Ще разгледаме 9 места, които по-скоро са част от научно фантастична новела, а не от реалният живот.

9Светеща магистрала, Холандия

Започваме днешния лист със светещата магистрала в Холандия. Създадена е експериментално, с дължина 500м. Идеята за магистралата е на артиста Даан Русегаарде, който, вдъхновен от фосфориращите медузи, решава да създаде магистрала, която е осветена дори в най-тъмните нощи.

Целта, както казва създателя, е да се наблегне не само на колите на бъдещето, но и на пътищата, по които ще се движат те.

8G-Cans отводнителен комплекс

Тези грандиозни колони на пръв поглед напомнят за бункер, подобно на тези, служещи за защита от извънредни ситуации (от Холивудските филми). Всъщност това е Японският комплекс, натоварен със задачата да предотвратява наводнения.

Работата по проекта започва през 1992г. и е завършен 2009г. Състои се от 5 събирателни секции, всяка висока 65м и с диаметър от 32м. Свързани са с 6,4 км-ва тунелна мрежа, 50 метра под повърхността. Има 59 масивни колони закачени за помпи в капацитет на изпомпване от 200 тона вода в секунда (горе-долу колкото 25 метров басейн.)

7Станли Р. Майкълсън Сейфгард Комплекс
SRMSC_MSR_HAER_ND-9-B

Този монолит е построен през 1970г, на цена от невероятните 6 милиарда долара. Целта на пирамидата е да гледа за идващи Съветски ракети. Странните сгради до пирамидата са радари, които засичат вражески снаряди. Ако руснаците пуснели ядрена ракета, комплекса щял да изстреля балистична, „Спартанска“, която щяла да свали съветската.

Днес стои като забравен паметник на студената война, който изглежда като част от извънземен град.

6Ржукан, Норвегия

Въпрос: Какво правите, когато имате селце между две планини, което почти не се докосва от слънчева светлина?

Отговор: Лесно – построявате огромно огледало на един от огряваните хълмове и осветявате селото.

Очевидно това е бил и отговора за норвежците.

5Острова на маймуните

Тук ще оставим видеото да обясни „Острова на маймуните“

4Интернационална „тиха“ зона

Това е наистина невероятна апаратура. Телескопът, познат като Robert C. Byrd Green Bank се намира в западната част на щата Вирджиния, голeмината му е 43 хектара и тежи 8 милиона килограма.

Функцията на апарата не е да снима звезди, а да слуша. Дебне за далечни галактики, сигнала от които е толкова слаб, че когато стигне до земята той почти е изчезнал, за това и е нужна тази големина. Поради чувствителността на телескопа, в околност е забранено всичко което излъчва какъвто и да е радио сигнал, за да не пречи на работата на масивния инструмент.

3Окото на Сахара

Масивното образование с диаметър от 40 км е позната също като „Структурата на Ричард“.

Концентричните кръгове всъщност са слоеве от различни камъни, избутани от магмата отдолу. Изкараните камъни и пясък след това са еродирали, оставяйки само твърдия квартц. Това е станало в периода 2,5 млрд. – 480 милиона години.

Наречено е „окото на Сахара“ заради симетрията и формата на око. Този феномен, обаче, още не е обяснен, а геолозите само могат да спекулират.

2Маунт Рорайма
mini

Планината Рорайма е разположена на границата между три страни – Венецуела, Бразилия и Гвиана. Висока е 2800 метра в най-високата си точка. Планината плато, е уникална не само по вида си, а и по разнообразната си флора и фауна. Поради изолацията заради мястото, както и трудни за достъп условия, тук има видове, които не се срещат никъде другаде по земята.

Атмосферните условия често създават предпоставки за облаци и мъгли на платото(както може да видите и на картинката).

На самата планина има езера, с бистра вода както и различни ядливи растения. Има начини за качване и макар тежките условия и времето, нужно за прехода към върха, желаещите не са малко (мога да потвърдя).

1Sedlec Ossuary

Sedlec Ossuary е църква в Чехия. Интересното за нея е, че мебелите са направени от човешки кости. Смята се, че има някъде между 40 и 70 хиляди човешки останки. Това прави мястото едно от най-туристически дестинации в Чешката Република, с над 200,000 посетители годишно.

Интересната обстановка и сюреализъма придаден от човешките кости довеждат Sedlec Ossuary до първата позиция в този лист, и с право, това е мечтаното място на всеки хорър писател.

+Бузлуджа
3
Място в листа намира и познатата на всички ни родна Бузлуджа. Бившата комунистическа централа вече отдавна е забравена, но интересните и форми, карат хора от цял свят да се събират и до днес.

2
УчудаУчуда
1
ХахаХаха
0
ЛюбовЛюбов
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *