неЛист: Човечеството Достигна Церера

Днес човечеството достигна до Церера, освен, че това е първото ни посещение до небесното тяло, това е и първото достигане на хората(със сонда) до планета джудже.

Церера е планета джудже лежаща между Марс и Юпитер в астероидния пояс. Представлява 1/3 от колективната маса на пояса и е с маса само 4% от тази на Луната. Смята се, че е оцеляла прото-планета(не е претърпяла сблъсквания с други протопланети, както останалите планети в слънчевата система.).


Снимка – Wikipedia.org

Космическия апарат Dawn достигна Церера в ~14:20 часа наше време. Историческото събитие стартира 2007 година, а по пътя си направи изследвания и на най-големият астероид в слънчевата система – 1 Vesta. Това продължи 14 месеца, след което декември 2012 тръгна към главната си цел.

Мисията е на стойност $446 милиона и е дело на NASA и JPL.


Снимка – Nasa.gov

Защо обаче тази мисия е толкова вълнуваща?

Освен факта, че това е първото посещение на планета джудже и потенциална прото-планета, небесното тяло държи много тайни за началото на слънчевата ни система, както и за нейното сформиране. Освен това ще имаме възможност да наблюдаваме обект, който е на границата на това да е класифициран като астероид, което ни дава шанса да видим(уточним) границите на тези класификации.

Вторична причина е и структурата(спекулирано) на Церера. Вярва се, че има воден лед, както и възможен подземен океан, а както знаем това дава възможност да се повдигне въпроса за извънземен живот. Почти сигурни сме, че такъв няма на планетата джудже, но все пак не прави въпроса по-малко вълнуващ.


Снимка – Nasa.gov

Макар днес апарата да стигна планетата джудже, той стои в тъмната част на Церера и не може да праща сигнали до Земята. Така ще остане над месец до към края на Април, когато ще започне да събира данни.

Най-близката точка го планетата няма да дойде до декември, когато Dawn ще е само на 400 км, над повърхността.

20150303_PIA18920_layout
Снимка – Nasa.gov

Планирания край на мисията е декември 2016 година, след което космическия апарат, ще остане в орбита около джуджето.

0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *