9 Невероятни Рекорда В Слънчевата Ни Система

Слънчевата система, дом на нашето малко синьо бижу, една от стотици милиарди във Вселената. В това малко кътче от галактиката ни се крият едни от най-страховитите и невероятни места. Някои невъобразимо големи, а други просто невъобразими. В този лист ще разгледаме 9 от най-екстремните и уникални рекорда в Слънчевата ни система.

9Най-Висока Планина

Планета – Марс (Опимп Марс)
Височина – 27км.

Олимп Марс е античен вулкан, планина – най-голям в Слънчевата ни система. Върхът стои на 27 км над средната повърхност на планетата, а широчината му достига до 550 км. За сравнение най-високият връх на земята, Еверест е само 8 848 m. Това прави марсианската планина над 3 пъти по-висока от земният първенец.

8Най-Голям Видим Кратер

Планета – Марс (Hellas Planitia)
Диаметър на кратер – 2 300 км.

Втори рекорд за червената планета, този път за най-големия видим „космически белег“. С огромния си диаметър от над 2000 километра, кратерът покрива една трета от Марс, чиито диаметър е 6 780 км. Освен огромнaта си широчина, дълбочината на кратера достига до 7,152 м.

Трябва да отбележим обаче, че има още два кандидата за тази позиция. И двата кратера са на Марс, но тази позиция заема Hellas Planitia, поради непотвърденият произход на другите два „кратера“.

7Най-Голям Астероид

Астероид – 4 Веста
Диаметър – 525 км.

За разлика от последните два рекорда, този не се държи от Марс (щеше да е учудващо), този път носител е 4 Веста. Oткрит e на 29 март 1807г. и е кръстен на римската богиня на дома и здравето.

Астероидът обаче не е най-масивния. Държателят на това прозвище е Церера, но поради рекласификацията й като планета джудже, позицията в този лист заема Веста.

6Тялото с Най-Голяма Вулканична Активност

Носител – Йо (Спътник на Юпитер)
Вулкани – Над 400 активни вулкана

Йо е четвъртата по големина луна в Слънчевата система. Името и идва от Йо, една от жриците на Хера, която в последствие става любовница на Зевс.
Интересното за този спътник обаче, е огромното количество вулканична активност. Освен стотиците активни вулкани, на спътника текът реки от лава с дължини от над 500 км. Тези особености водят и до промени по терена на луната. Атмосферата е тънка и жълта с голямо съдържание на сяра.
Смята се, че причина за геологическата активност е интеракцията с магнитното поле на Юпитер

5Най-Дълъг Канал

Планета – Венера
Дължина – 6 800 км.

Открит между 1990 и 1994г. от Магелан, чрез радар, този канал се простира близо 7км на повърхността на планетата. Средната му широчина е 1,6 км и се вярва, че е създаден от течаща лава.

Венера държи и друг рекорд, този за най-висока температура(изключваме Слънцето разбира се). Макар да е по-далеч от Сол спрямо Меркурий, парниковите газове на планетата вдигат температурата и.

4Най-Голямо Езеро От Лава

Място – Йо (Loki Patera)
Големина – 202 км.

Когато има толкова голямо количество вулканична активност, цялата тази лава трябва да отиде някъде, така и се появява най-голямото езеро(от лава) в слънчевата система. Диаметъра на чудовищното езеро е 202 км, и е пълно с активна разтопена лава с тънка кора, която периодично се променя.

3Най-Ниска Температура

Място – Луна
Температура – -238 градуса Целзий

Може би един от най-учудващите рекорди, не само заради стойността си, а заради местоположението си. Луната, спътникът на нашата планета, държи рекорда за най-студено място в Слънчевата система. В някои кратери температурата пада до убийствените -238 градуса. За сравнение, абсолютната нула, температурата при която спират да се движат дори електроните е -273.15 градуса целзий.

2Най-Много Луни

Планета – Юпитер
Брой – 66

Не идва като голяма изненада, че планетата с най-голяма маса и гравитационно привличане ще държи този рекорд. До момента са потвърдени 66, но може спокойно да кажем, че броят им ще нарастне в бъдеще.
Юпитер има 4 големи кръгли спътника, 4 малки сферични и 58 неравномерни сателита. Най-големият от тях е Ганимед, който държи и рекорда за най-голям спътник в Слънчевата система. Радиусът на тази луна е по голям от този на Меркурий.

1Най-Плътна Планета
композиция на земята
Планета – Земя
Средна Плътност – 5.51 грама на см3

Ако търсите най-плътната планета в Слънчевата система няма нужда да гледате надалеч. Земята, нашата родна планета държи този рекорд. С плътност на ядрото от 12 грама на см3 и достойно плътна мантия, средната плътност на космическото тяло е 5.51 грама на см3
Не трябва да се учудваме, че както размерите, така и плътностите на планетите са драстично различни.
На второ място се нарежда Меркурий последвана от Венера и Марс.

Сещате се за други рекорди в Слънчевата система? Оставете Коментар!

2
ЛюбовЛюбов
2
ХахаХаха
2
ЩастиеЩастие
1
УчудаУчуда
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *