Интересни Астрономически Събития През 2015г – Лист в Събития

Новата година ни носи много и вълнуващи астрономически явления. В този лист ще разгледаме по-големите от тях доста, от които ще могат да бъдат видени и от нашата страна.

1 – 5 януари – Първият метеорен поток за годината – квадрантидите. Пикът му ще е в нощта между 3 и 4, технически ще може да се види от България, но пълнолунието на 5 ще е пречка и ще могат да се наблюдават само най-големите.

26 януари – Астероида 2004 BL86 ще мине покрай планетата ни в сравнително опасна близост от 1,2млн.км.(горе-долу три пъти разстоянието от Земята до Луната). Ще може да се наблюдава от северното полукълбо(да и от България).

20 мартПълно слънчево затъмнение. То ще бъде видяно от Гренландия и най-северните руски части(Сибир). От Европа ще имаме възможност да наблюдаваме частично затъмнение, но имайки предвид предишни години, облаците вероятно ще попречат.

4 априлПълно слънчево затъмнение, но този път само видимо от Австралия.

20 септемвриПълно лунно затъмнение, което ще бъде видимо от цялата територия на страната. Ще продължи повече от час и в комбинация с метеоритния поток от персеиди, ще е най-впечатляващото астрономическо събитие видимо от България.

Есен 2015 – Планетарна подредба – Юпитер, Венера, Марс и Меркурий ще се наредят.

+ Така нареченият „Zero G“ ден, в който се твърди, че ще има подредба между Юпитер и Плутон(4 януари). Твърди се, че в 09:47 поради необичайната подредба, ще се получи силна гравитация и ще изпаднем в безтегловност за няколко секунди.
Това, разбира се, не е истина. Идва от 1976 година като първо априлска шега и остава и до днес. Двете планети дори няма да са в една линия на посочената дата…

0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *