неЛист: Историята на Баба Марта

Martenitsa_magnolia

Първи март е. Както всяка година ние българите, заедно с част от съседите си на балканския полуостров почитаме идването на 3-тия месец от годината с подаряване и носене на мартеници.

Но защо го правим? От къде се поражда тази традиция и коя е Баба Марта? Отговорите по-долу.

Коя е Баба Марта?Защо Мартеници?Традицията днес


 

Коя е Баба Марта?“

Накратко, две големи вярвания диктуват самоличността на Баба Марта. Първата е, че те е сестра на Голям Сечко и Малък Сечко(Януари и Февруари), а втората, че им е жена. Въпреки тази разлика в двете вярвания няма големи различия.

Смята се, че когато двамата братя свършат някоя глупост или пакост Баба Марта им се ядосва, а нейния гняв рефлектира върху времето през месеца. Така фолклорно се обяснява променливото време през месец Март.

Празниците през нейния месец се считат за начин да я държат благоразположена и да спират гнева ѝ(т.е да не се разваля времето).

Според фолклорните истории тя мрази стариците, както се и казва в следната приказка:
Една козарка тръгнала на паша в последните дни от месеца(Март) вярвайки, че Марта, баба като нея, от солидарност ще я дари с хубаво време, но имало обратен ефект. Това довело до гнева на Баба Марта и последвалите виелици замразили козарката толкова дълбоко, че я вкаменили, а от камъните тръгнало поточе.

 


 

Защо носим мартеници?
Обичая за носене на червено-бели конци, тъкани и подобни не е нов феномен. От антични времена хората са смятали, че тези два цвята в тази форма символизират Богинята на раждането и смъртта, а белият нейният син. Слънцето. Традицията се е спазвала най-често на Балканския Полуостров, Мала Азия, Египет, Близкият Изток.

Днес се вярва, че това ще доведе до здраве и благоденствие, както и до добра жътва и плодородност.

В България мартениците се носят от всички, дори се слагат на животни и растения.


От своя страна българите имаме отделни легенди за мартениците.

Първата и по-разпространена гласи, че Хан Аспарух получава китка от сестра си. Цветето е вързано с бял конец, но по пътя птицата, която го носела се ранява и обагря част от конеца в червено. Вярва се, че пристига при Аспарух на 1 март, което води и началото на традицията българите да си даряваме червено-бели конци на този ден.

Друга популярна легенда, отново свързана с този период от историята ни, може да гледате тук.


 

Традицията днес

Днес носенето на мартеници се среща в България, Румъния, Молдова, Македония, Сърбия, част от Гърция, Албания, както и в части от Украйна.

Обикновено мартениците се носят от моми и малки деца. В Румъния например мъжете могат да носят мартеници, но не на видими места.

В нашата страна традицията е най-силна и носенето на червено-белите орнаменти се спазва от всички без значение от пола или възрастта.

 

Хареса ви поста? Разгледайте и други!

2
ЛюбовЛюбов
1
ЩастиеЩастие
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *