неЛист: Световен ден за борба срещу СПИН

Днес е световният ден за борба срещу СПИН-а. С този пост от aList показваме нашата съпричастност към заболелите, както и към техните близки.

Според „Световната Здравна Организация“, има приблизително 35 милиона човека, които живеят със СПИН/ХИВ (за 2013г.). От тях 3,2 милиона са деца (

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Днешната дата, 1 Декември, е стремежа на Световната Здравна Организация да насочи публичното внимание към заболяването и битката с него.

 

За СПИНЧервена панделка?Aids.gov

 


 

 

Какво е СПИН

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Намаленият имунитет прави организма уязвим към всички болести (редица от които не са опасни за човек, който не страда от заболяването).

ХИВ се предава по редица начини: не безопасен секс (вагинален или анален), чрез обмен на кръв, често при ползване на не стерилизирани игли, или от майка на дете, когато е в утробата, при раждане или чрез кърмата.


 

Какво символизира червената панделка?

 


redribbonday

Преди 12 години група артисти (Visual AIDS) създават червената панделка като символ на борба със СПИН. Избран е червеният цвят защото се асоциира с любов и кръв, показвайки съпричастност към засегнатите от болестта: болните, както и тези загубили близки от ХИВ/СПИН. Също така, червеното стои като предупреждение да не гледаме лекомислено към един от най-големите проблеми на нащо време.

С течение на годините панделката е приета като символа за борба със СПИН от почти всички организации с тази насока.

0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *