Нова година в 5 различни култури

1 януари, деня, в който преминаваме от старата година в новата. По традиция в България(както и в повечето страни по света) в 00:00 започва бурно изстрелване на фойерверки и мятане на пратки. Макар традицията да намира корените си от древни времена, като начин за прогонване на злите духове,  днес това е до известна степен забравено, а фойерверките и „шума“ в новогодишната вечер служат по-скоро за манифест на веселбата и на изпращането на миналата и посрещането на новата година.

Навсякъде ли обаче е така? Дали във всички останали култури този ден се чества подобно, или различните части от света имат свой традиции за новогодишния ден? Това ще разберем в следващия лист!

5 Китайската Нова ГодинаСнимка: ibtimes.co.uk

Китайската нова година няма точна дата. Всяка година се мени, според това на кой ден се пада първото новолуние от първия лунен месец. Датата винаги пада между 21 януари и 21 февруари, като тази година(2016) се пада на 8 февруари.

Символ на всяка година е различно животно от китайския зодиак(12 на брой). Тази година, ще бъде годината на маймуната.

Макар да се казва китайската нова година, празника се чества в редица страни, като Тайван, Малайзия, Сингапур и др.

 

 

4 Еврейската Нова Година

Също позната като  Rosh Hashanah, еврейската нова година се празнува през първите 2 дни от седмия месец в Хибру календара.

За евреите празника е време за размисъл над допуснатите грешки през миналата година и как да се избегнат други през новата.

В дните на празненството, се яде ябълка потопена в мед, като символ на сладка нова година, а по-голямата част от деня се прекарва в синагогата, тъй като, за евреите това е един от най-светите дни в годината.

 

3 Тайландската Нова ГодинаСнимка: Wikipedia.org

Тайландската нова година, или Songkran се чества всяка година от 13 до 15 април, а едно от основните занимания в празничните дни е мятането на вода. Използва се всичко, което мята или изстрелва вода, за да намокри околните, това символизира надеждите за добри дъждове през новата година.

Всички статуи на Буда се измиват, за добър късмет и просперитет.

 

2 Етиопската Нова Годинаnew-year

Enkutatash, е името на етиопската нова година и значи „дара на скъпоценни камъни“. Провежда се на 11 септември(или 12, ако е високосна година) в края на големите дъждове.

Деня се чества с празненства, в които се пее и танцува. Макар да се свързва с религиозни чествания, празника не е строго религиозен.

 

1 Японската Нова ГодинаСнимка: tommybeautypro.files.wordpress.com
Както на повечето места в света и в Япония новата година се чества на 1 януари, интересното обаче е начина по който почитат събитието.

Вярва се, че в този ден, бога на новата година Toshigami слиза на земята. В негова чест, всички будистки храмове бият камбаните си 108 пъти.

Японците изчистват домовете си и изпращат благодарствени картички, наречени nengajo, пожелавайки честита нова година на близки и семейство.

Екипът на aList ви пожелава успешна нова 2016 година!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInShare on TumblrPin on Pinterest

2
УчудаУчуда
0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *