Още 10 Факта за Света Около Нас, Които Не Са Истина

 

Фактите около нас, които не са истина, са толкова много, че доведоха до втори лист. Ако не сте чели първия, вижте тук.

Както преди, тук ще разгледаме още 10 факта за света около нас, които не са истина.

 

10 Наполеон е бил нисък

Шегата, че френският император е бил нисък се среща често дори и днес. Тя обаче не е истина.

Наполеон е бил висок 5 фута 2 инча (да има причина да давам за пример емпирични мерки). Това в сантиметри е 157см. Да, в реалност това е доста ниско, но тези мерки не са верни, поне не изцяло. Британците използвали това за подигравка, но се изпуска един важен фактор – за времето, в което е живял, френските инчове били по-големи от британските. Това значи, че в реалност (в английски инчове) е бил 5 фута 7 инча. Това в сантиметри е 168 см.

Макар по днешните стандарти това да не е много високо, за 18-19 век това е било над средната височина.

Сега идва другият въпрос, защо на картините с него (и коне) изглежда големината, която англичаните му придават? Просто, той не е бил типичен император, а генерал преди всичко. Това значи, че често е бил зает. За това синът му е заставал (позирайки) вместо него, от там и размерът (плюс това конете са големи).

9 Червенокосите са на изчезване

В последните години, това твърдение се чува все по-често. Генът, който е виновен за червената коса, е на изчезване и до няколко века няма да съществува.

Освен ако изведнъж всички червенокоси изчезнат (или станат стерилни) мутацията няма да се загуби.

Оригинално само 2% от населението на земята носи този цвят коса, за това и не се среща толкова често (естествен цвят на косата, не боядисан).

Въпреки това, червената коса наистина един ден ще изчезне, но не заради загуба на гена. След няколко хилядолетия, хората (ако следваме еволюционната линия) няма да имат никакви косми => няма да има и червенокоси.

8 Рицарските брони са били тежки и изцяло метални
knight-armor-helmet-sword-art-wallpaper-1920x1200

Подобно на викингите от първа част на този лист и тук представата ни е изградена на базата на художествените произведения, които сме чели или гледали.

Броните използвани от рицарите не са били огромни тежки, напълно метални чудовища. Това би било твърде скъпо и не практично в битка. Тези брони са се срещали в късния рицарски период, като ритуална или церемониална броня и то на хора на високи постове.

Истинските брони са били по-скоро ризници или кожа. Лесни за носене, гъвкави и не толкова скъпи. Примери може да видите тук.

Представата, че напълно металните брони са били стандарта, се ражда по викторианско време. Тогава било „модерно“ да се слага такава броня като декорация. Това довело и до много фалшификати, което от своя страна довело до повече бройки отколкото наистина е имало.

Заключение – измамниците извили представата ни за това как са изглеждали рицарите…

7 Пръстите се набръчкват като поемат вода

Във вода пръстите не се набръчкват от поемането на вода в кожата – нервите в кожата пращат сигнали към мозъка, който от своя страна ги „адаптира“ за новата среда и прави хващането на неща във водата по-лесно.

6 Прилепите са слепи

Истината е, че всички 1.100 вида прилепи виждат (и то доста добре). Все пак са нощни животни и зрението им не е толкова добро, колкото на дневните.

Има две големи групи прилепи, които се смята че са еволюирали отделно, но имат общ прародител (както хората и маймуните). Първата група са Megachiroptera, които са сравнително големи, хранят се с плодове или малки животни и риба. Те ползват зрението си и носовете си, за да уловят миризмата.

Втората група са Microchiroptera или малки прилепи. Те ползват еколокация, за да се ориентират и често се хранят с насекоми. Това е и вида, от който се ражда този мит. Макар да не виждат толкова добре колкото първата група, те не са слепи.

5 Отнема на дъвка 7 години да се разгради в стомаха

Това е едно от нещата, които всеки е чувал от баба си. Не гълтай дъвки, защото ще стоят с стомаха 7 години докато се разградят. Това обаче не е така.

В реалност не отнема 7 години да се разгради дъвка, защото изобщо не се разгражда…

Хубавото обаче е, че не стои в организма ни 7 години. След няколко часа излиза заедно с другата смилана храна по естественият начин.

4 Влизането във вода веднага след ядене причинява крампи

Този мит е толкова разпространен, че дори на някой места е станал като правило. На децата в Куба на пример им се казва да не влизат във водата за цели 3 часа(!) ако са яли преди това.

Твърдението, че ще се получи мускулна крампа идва от там че мускулите ни имат нужда от повече кръв, когато са натоварени, но при храносмилането също е нужно по-голямо количество кръв. От там и вярването, че ще се получи крампа и човека ще се одави.

Истината обаче е, че хората имаме достатъчно кръв и за 2-те действия, така че крампите след ядене си остават само мит.

Все пак от aList не ви препоръчваме да преяждате и да влизате на дълбоко. Макар да няма опасност от схващане, при преяждане се измаряме по-бързо и имаме по-бавни реакции.

3 Яденето на захар дава енергия

Още един бабешки мит – яденето на захар прави човек хипер активен. Макар захарта да дава енергия заради калоричната си стойност, това прави и всичко което ядем.

Има два варианта, в които може да станете хиперактивни от захар. Първият е плацебо – чули сте, че се става хиперактивен и мозакът реагира със сигнал за хиперактивност. Другият е малко по-неприятен. Енергия не идва от захарта, а от оцветителите…

Има и вариант, в който просто от щастие към захарта и любов към вкуса се поражда по-голяма активност (при деца).

Правени са 12 различни изследвания, в коитоъ(100% от тях) се показва, че захарта не води до хиперактивност.

Това видео от HelthcareTriangle обяснява всичко.

2 Акулите не се разболяват от рак

Много компании за хранителни добавки използват това твърдение, за да продават добавките си – „Пийте тези хапчета от дроб на акула (например), акулите не ги хваща рак, за това и вас няма.“
Като изключим факта, че не живеем на племена и в 21 век не трябва да вярваме, че ако ядем нещо ще му вземем силата(?), в основата си мита не е верен.

Акулите както всички живи създания на планетата се разболяват от рак. Рака е повреда в наследственото вещество на клетката, няма причина да не се появява и при акулите. Дори растенията може да ги хване рак.

И ако още се чудите, да, хващани са акули с рак. По точно за момента една голяма бяла с тумор на долната си челюст. Това показва, че акулите не са имунизирани към това заболяване.

1 Пукането на ставите ще доведе до артрит
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От всички митове в този лист този определено е най-разпространения. Пукането на ставите ще доведе до артрит. Защо?
Пукането което чуваме е изпускане на газове натрупани в ставата, не трошенето на нещо.

Допълнително редица изследвания доказват, че няма връзка между пукането на крайници (или каквото и да е) и артрита.

Макар да не е толкова опасно, колкото от години се твърди, при по-агресивно изпукване може да се стигне до нараняване на тъканта, но не и артрит.

+ 5 секундното правило

Ако изпуснеш храната си на земята и я дигнете до 5 секунди, бактериите нямат време да стигнат до нея… Какво? Скоростта, с която се движи една бактерия е между 10 и 200 пъти дължината си за секунда. Плюс това ако изпуснете храна няма да падне на магическо място, на което няма бактерии. При падането вече са се закачили хиляди дори милиони организми.

Така че ако изпуснете закуската си на земята не се хабете да я вдигнете за 5 секунди. По добре си купете нова…

Хареса ви листа? Вижте първата част тук!

1
ХахаХаха
0
ЛюбовЛюбов
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *