Топ 5 Антични Вида Оцелели И До Днес

5Латимерия
Възраст – 400 милиона години

Латимериите са едни от най-старите риби някога откривани. Видът е подобен на двойнодишащите риби. Най-скорошната среща с латимерия е през 2014г, което доказва, че вида е още жив.

4Мечоопашат

Възраст – 450 милиона години

Наричан още живият фосил, този вид датира от Ордовишкият период. Мечоопашати най-често могат да бъдат намерени в плитки океански води с меки пясъчни дъна. Популацията на вида обаче, драстично намалява, заради разрушаване на естествената им среда, и прекомерния им лов.

3Медуза

Възраст – 505 милиона години

Медузите принадлежат към група животни наричани Cnidaria или Coelenterata. Поради структурата на животните(изградени са предимно от вода) е трудно да бъдат открити фосили. Намерените все пак останки подсказват, че медузите може и да по-стари от колкото смятаме.

2Водна гъба
Водни гъби
Възраст – 580 милиона години

Водните гъби принадлежат към древна животинска група, чиито корени датират до самото начало на живота на нашата планета. 90% от гъбите днес са различни от фосилите обаче. Това се дължи на проблем, подобен на този при медузите. Гъбите са изградени от мека тъкан, която не се вкаменява добре.

1Цианобактерия

Възраст – 3.5 милиарда години

Най-старите фосили са открити в Австралия и са датирани на повече от 3.5 милярда години. Това са едни от първите живи същества, появили се само 1 милиард години след формирането на планетата ни. Цианобактериите представляват едноклетъчни организми, едни от първите да извършват процеса фотосинтеза, процесът, който е довел до оксидация на атмосферата, без което няма как да се развие многоклетъчен живот.

Сещате се за други антични видове живи и до днес? Оставете коментар!

0
ЛюбовЛюбов
0
ХахаХаха
0
УчудаУчуда
0
ЩастиеЩастие
0
ТъгаТъга
0
ЯростЯрост
Voted Thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *